Linkovi

Lista prioriteta u Iraku - 2004-04-05


Godina dana, od kako su koalicione snage, koje su predvodile SAD, oslobodile iraèki narod od režima Sadama Huseina, donela je veliki napredak. Polako, ali sigurno, osnova za demokratiju je uspostavljena. Nasilni napadi se nastavljaju u Iraku, ali kao što je jedan Iraèanin rekao za teroriste i njihove saveznike: ”Oni idu protiv vetra.“ Taj komentar se pojavio na jednom veb sajtu Interneta. To je jedan od mnogih sluèajeva“, rekao je zamenik sekretara za odbranu Pol Volfovic, ”kada Iraèani koriste modernu tehnologiju da bi izrazili svoju novootkrivenu slobodu“. Na drugom veb sajtu je slika jedne Iraèanke koja protestuje protiv Rezolucije 137, koju je odobrio iraèki Vladajuæi savet, a koja ugrožava prava žena. ”Nismo èekali sve ove godine praktièno bez osnovnih prava da bi nam ona bila uskraæena i sada“, rekla je ona. Ta rezolucija sada za sada nije primenjena. Predsednik Džordž Buš je rekao da je za iraèki narod, uklanjanje Sadama Huseina sa vlasti ”bilo poèetak njegovog izbavljenja“.

”Oslobodjenje Iraka je bilo dobro za iraèki narod, dobro za Ameriku i dobro za svet. Pad Iraèkog diktatora je odstranio izvor nasilja, agresije i nestabilnosti na Bliskom istoku.“

Danas je Irak na putu da ponovo stekne suverenitet tridesetog juna. Usvojen je prelazni ustav koji garantuje Iraèanima osnovna prava. Ta prava obuhvataju slobodu veroispovesti i slobodu izražavanja, pravo na mirno okupljanje i ravnopravnost pred zakonom. Iraèani imaju pristup nezavisnim izvorima informisanja, ukljuèujuæi štampu, radio stanice i TV mreže. Postoji više od stotinu iraèkih dnevnih listova i sedamdeset radio stanica. Iraèki pravosudni sistem je poèeo da funkcioniše. Proizvodi se više elektriène energije nego pre rata. Iraèki budžet za zdravstvenu zaštitu za 2004. godinu je devet stotina pedeset miliona dolara. Stari režim je u te svrhe izdvojio samo šesnaest miliona dolara 2002. godine. Iraèka infrastruktura se ponovo gradi dok naftna industrija sada proizvodi dva miliona pet stotina hiljada barela dnevno. ”Mi æemo uèiniti,“ rekao je predsednik Buš , ”sve što je potrebno da obezbedimo da sloboda uspe u Iraku“.

XS
SM
MD
LG