Linkovi

Nova radna mesta jedno od glavnih pitanja na ovogodišnjim izborima - 2004-04-05


Predsednik Buš je rekao da otvaranje više do 300 hiljada radnih mesta prošlog meseca pokazuje da su njegove poreske olakšice dale rezultate.

«Ekonomija je jaka i postaje sve jaèa. Prevazišli smo probleme tokom protekle tri godine. Veæina tih problema upropastila bi mnoge ekonomije, ali ne i amerièku. Mi imamo potrebne faktore rasta. Imamo poslovne lidere koji su vizionari, imamo produktivne radnike i imamo dobru ekonomsku politiku. «

Na skupu u jednom dvogodišnjem koledžu u okolini grada Šarlot, u Severnoj Karolini, predsednik Buš je rekao da namerava da udvostruèi programe obuke za nezaposlene. Plan predsednika Buša ne ukljuèuje dodatne izdatke veæ se zasniva na preusmeravanju sredstava ii štednju u drugim programima. Stanje ekonomije je kljuèno za reizbor predsednoika Buša, naroèito u pogledu zaposlenosti pošto ga demokrate optužuju da je od njegovog preuzimanja dužnosti nestalo skoro dva miliona radnih mesta. Verovatni demokratski protivkandidat Džordžu Bušu, senator Džon Keri, rekao je da gubitak radnih mesta pokazuje da je Amerikancima potrebna nova ekonomska strategija i da je zaslužuju. On je obeæao da æe otvoriti 10 miliona novih radnih mesta u periodu od èetiri godine delom time što æe ukinuti poreske olakšice za ljude koji zaradjuju više od 200 hiljada dolara godišnje. Medjutim, predsednik Buš kaže da poreske olakšice daju efekte i želi da ih Kongres uèini trajnim. Njegov predizborni štab upozorava Amerikance da æe demokrate poveæati porez ukoliko osvoje Belu kuæu. Demokratski senator iz Masaèusetsa, Edvard Kenedi, osudio je predsednikov ekonomski plan rekavši da Buš nije uspeo da spreèi amerièke kompanije da koriste jevtinu radnu snagu u drugim zemljama.

«Administracija tvrdi da je za snažnu ekonomiju, ali je sa svakim radnim mestom koje ode u inostranstvo, sa svakim nezaposlenim radnimom, sa svakim radnikom koji dobija manje od zagarantovane minimalne plate, sa svakim smanjenjem plate, nedostatak poverenja u administraciju sve veæi.»

Predstavnik kampanje senatora Kerija izjavio je da je predsednikov poziv za udvostruèenje obuke za nezaposlene u izbornoj godini pokušaj da se otvore nova radna mesta u poslednji èas, ali da on, po demokratama, nije dovoljno efikasan. Medjutim, Bela kuæa tvrdi da æe gotovo dve treæine novih radnih mesta u ovom veku zahtevati više obrazovanje i da je trenutno nedovoljan broj Amerikanaca kvalifikovan da popuni ta radna mesta.

XS
SM
MD
LG