Linkovi

Šaron: Povlaèenje iz pojasa Gaze u cilju jaèanja bezbednosti Izraela - 2004-04-05


Izraelski premijer, Arijel Šaron, smatra da plan za povlaèenje iz pojasa Gaze i sa delova Zapadne obale predstavlja jedini naèin da se ojaèa bezbednost njegove države. Kako iz Jerusalima izveštava novinar Glasa Amerike, Ros Dan, premijer Šaron je to izjavio povodom poèetka jevrejskog praznika Pashe.

U izjavi za izraelski radio, premijer Šaron je ukazao da njegov plan o unilateralnom razdvajanju od palestinskih teritorija predstavlja jedinu šansu za efikasniju borbu protiv terorizma. Po njemu, radi poboljšanja bezbednosti nema izbora i izarelske snage i jevrejska naselja moraju da se povuku iz pojasa Gaze. On je ukazao da planira da ukloni sva jevrejska naselja iz pojasa gaze i najmanje 4 sa Zapadne obale. Šaron je takoðe naglasio da je èinjenica da palestinski premijer, Ahmed Kureja, ne žei da se sa njim sastane, pošto nema šta da ponudi izraelskoj strani. Iz tog razloga, rekao je Arijel Šaron, pošto nema sagovornika meðu Palestincima, zaraæene strane nikada neæe postiæi napredak u mirovnim pregovorima. Izarelski premijer je ukazao da Ahmed Kureja nema autoriteta, pošto stvarna vlast leži u rukama palestinskog predsednika, Jasera Arafata, koga Šaron optužuje da predstavlja prepreku miru. On je, istovremeno, zapretio da bi moglo da se dogodi da Arafat jednoga dana bude likvidiran, zbog uloge koju je imao u organizovanju napada na Izraelce.

Izraelski premijer je naglasio da æe na smrt biti osuðen svako ko sebi postavi za cilj smrt Jevreja - odnosno izraelskih graðana, te ih ubije zbog toga što su jevrejske vere. U obraæanju novinarima, u svom sedištu u Ramali na Zapadnoj obali, Jaser Arafat je rekao da ga ne brinu takve pretnje. On je nagalsio da je nejgova najveæa briga dobrobit palestinskog naroda.

“Mene za to nije briga. Ja brinem za narod - za našu decu, naše žene, za naše studente. Za hrišæanska i muslimanska svetilišta.”

Palestinski lider je takoðe ukazao da izraelski plan o povlaèenju nije dovoljan i naglasio je da Izrael mora da se povuèe sa svih delova Zapadne obale, kao i iz pojasa Gaze. U meðuvremenu, izarelsko-palestinsko nasilje je nastavljeno. Prema izveštajima, izraelske snage su, u pojasu Gaze, ubile 3 Palestinca, a izraelske oružane snage su saopštile da je vatra otvorena na sumnjiva lica koja su se nalazila u blizini bezbednosnog zida, koji razdvaja Izrael od pojasa Gaze.

XS
SM
MD
LG