Linkovi

Papa Jovan Pavle Drugi održao misu na Trgu Svetog Petra u Vatikanu - 2004-04-04


Papa je izgledao dobrog zdravlja prvog dana svete nedelje i mesec dana pred svoj 84. roðendan. Iz Rima se javlja saradnica Glasa Amerike, Sabina Kastelfranko:

Desetine hiljada hodoèasnika pridružilo se papi Jovanu Pavlu Drugom na živopisnoj misi održanoj pod vedrim nebom na Trgu Svetog Petra, a kojom je otpoèela vatikanska sveta nedelja. Mahali su palminim i maslinovim lišæem u znak seæanja na ulazak Isusa Hrista u Jerusalim nedelju dana pre njegovog raspeæa. Bezbednost, mada neupadljiva, bile je ovog puta izuzetno stroga. Policija je pregledala sve koji su ulazili na trg. Niko nije prigovarao jer je bezbednost svima bila podjednako važna. Uniformisani i policajci u civilu pratili su sve što se dogaðalo. Tokom svoje dvoèasovne mise, papa se uglavnom obraæao mladima:

Papa je rekao da je svakako teško razumeti poruku hrišæanstva u današnje vreme u kojem materijalna dobrobit ima prednost. Apelovao je na mlade ljude da ne uzmièu od hrišæanskog jevanðelja i da se ne plaše da idu protiv matice, na šta su mladi hodoèasnici reagovali sa oduševljenjem. 83-godišnji papa, obuèen u crvenu odoru, bio je dobrog raspoloženja i govorio relativno snažnim glasom. Kao èesto do sada, veliki skup ljudi kao da je dao novu snagu pontifu. Nedeljom Cvetnicom otpoèinje najsvetija nedelja u hrišæanskom kalendaru. Papa æe održati misu i u èetvrtak, povesti povorku sa krstom na Veliki Petak, a misu na Uskrs propratiæe svojim blagoslovom i porukom svetu.

XS
SM
MD
LG