Linkovi

Visok stepen bezbednosti uoèi jevrejskog praznika - 2004-04-04


Izraelske snage bezbednosti stavljene su na visoki stepen pripravnosti zbog moguæih teroristièkih napada uoèi jevrejskog verskog praznika pashe koji poèinje u ponedeljak. Izraelske vlasti su saopštile da æe se nastaviti prošlonedeljna blokada Zapadne obale i pojasa Gaze. Dopisnik Glasa Amerike Ros Dan izveštava iz Jerusalima:

Izraelska tajna policija, Šin bet primila je oko 60 upozorenja da æe tokom praznika pas-he biti izvršeni teroristièki napadi. Pretnje ukljuèuju osvetnièke napade za izraelski atentat na duhovnog voðu i jednog od osnivaèa organizacije Hamasa, šeika Ahmeda Jasina.

Hamas i Islamski džihad preuzeli su odgovornost za juèerašnje ubistvo jednog pripadnika jevrejskog naselja na Zapadnoj obali, koje je izvršeno kako su saopštili iz osvete za smrt šeika Jasina.

Hamas i Islamski dižihad su na listi amerièkog državnog sekretarijata teroristièkih organizacija zbog -- kako se navodi -- ubistva stotine Izraelaca. Juèerašnji napad je, inaèe, izvršio palestinski pripadnik Hamasa. Palestinac je ubijen, a njegova porodièna kuæa srušena u izbeglièkom logoru u Tulkaremu na Zapadnoj obali. Izraelske snage ruše kuæe Palestinaca odgovornih za ubistvo Izraelaca u cilju osujeæivanja sliènih napada. Palestinsko voðstvo takvu praksu naziva politikom kolektivnog kažnjavanja. U meðuvremenu, izraelski ministar odbrane Šaul Mofaz je saopštio da æe blokada Zapadne obale i pojasa Gaze, uvedena prošlog meseca, trajati do kraja aprila, odnosno do Dana nezavisnosti Izraela.

XS
SM
MD
LG