Linkovi

Izdat nalog za hapšenje al-Sadra - 2004-04-04


Borbeni helikopteri “apaèi” otvorili su vatru na pripadnike privatne šiitske milicije ekstemistièkog sveštenika Moktada al-Sadra samo dan nakon smrtonosnih sukoba izmeðu šiitskih demonstranata i koalicionih snaga. Novi sukobi izbili su pošto su al-Sadrove pristalice zauzele najmanje jednu vladinu zgradu. Moktad al-Sadr koji otvoreno kritkuje amerièku okupaciju Iraka, pozvao je svoje sledbenike da prestanu sa demonstracijama i krenu sa terorisanjem neprijatelja. Amerièki administrator u Iraku, Pol Bremer proglasio je al-Sadra otpadnikom istièuæi da njegov poziv na nasilje prelazi granice:

“On je pozvao na napade na iraèke snage i na koaliciju”.

Jedan od Moktadovih sledbenika proèitao je odgovor 30-godišnjeg sveštenika u džamiji u Nadžafu u kojem stoji da se sveštenik ponosi što je proglašen otpadnikom jer to znaèi, kako se izrazio, da krši zakon amerièke tiranije. U meðuvremenu, nastavljaju se demonstracije šiita u Basri na jugu Iraka.

Demonstranti zahtevaju puštanje iz zatvora Sadrovog bliskog saradnika, koji je u subotu uhapšen u vezi ubistva prošle godine jednog suparnièkog šiitskog svetštenika. U odvojenom razvoju dogaðaja, amerièke snage opkolile su sunitsko uporište Faludžu u kojoj su prošle nedelje ubijena èetvorica amerièka pripadnika obezbeðenja po ugovoru i èija su tela potom osakaæena. Amerièke i iraèke snage spremne su da zapoènu zajednièku akciju, nazvanu “Operacija odluènog motrenja”, saopštio je predstavnik amerièkih marinaca, koji nije pružio druge detalje o tome.

Izdat nalog za hapšenje al-Sadra

Predsednik Buš je izjavio da SAD neæe biti zaustavljene najnovijim talasom nasilja u Iraku. Kako izveštava novinar Glasa Amerike, Skot Sterns, predsednik Buš je rekao da neæe biti izmena u pogledu vremena predaje vlasti suverenoj iraèkoj vladi 30. juna.

Predsednik Buš je rekao da krajnji rok za preuzimanje vlasti od strane nove iraèke vlade ostaje neizmenjen i da neæe biti odlaganja zbog sukoba izmedju koalicionih snaga i šiitske milicije.

«Poruka Iraèanima je da ne treba da strahuju da æe se Amerika povuæi, a to je važna poruka za njih. Ukoliko pomisle da nismo iskreni u našoj nameri da ostanemo na sadašnjem kursu, mnogi se više neæe izlagati opasnosti da bi ostvarili slobodu i demokratiju. «

Amerièki predsednik je izjavio da se amerièke snage u Iraku i dalje suoèavaju sa izazovima, kako je rekao, terorista i siledžija. Osam amerièkih vojnika i najmanje 52 Iraèanina poginuli su u nedelju za vreme protesta pristalica šiitskog sveštenika Moktade al-Sadra. Predsednik Buš je kritikovao ovog 30-godišnjeg sveštenika kao protivnika demokratije, koji pokušava da odredi buduænost Iraka putem sile. Amerièki predstavnici u Iraku saopštili su du da je izdat nalog za hapšenje al-Sadra. Jedan od saradnika al-Sadra proèitao je njegov odgovor u kojem se navodi da je al-Sadr ponosan što je van zakona, zato što to znaèi da krši zakon, kako je rekao, amerièke tiranije u Iraku.

XS
SM
MD
LG