Linkovi

Partnerstvo za napredak Iraka - 2004-04-03


Rekonstrukcija Iraka je kljuèni poduhvat. Svjetska Banka procjenjuje da je nakon višedecenijakog lopovluka i zloupotreba režima Sadama Huseina, Iraku za ekonomski oporavak neophodno izmeðu 55 i 60 milijardi dolara.

Mehdi al-Hafed, iraèki ministar za planiranje kaže da je najveæi izazov upravo naslijeðe bivšeg režima, koje se mjeri milijardama dolara državnog duga. Po njegovim rijeèima, problem Iraka je uništena ekonomija" Kroz program pod nazivom «Partnerstvo za prosperitet» Sjedinjene države su opredjelile blizu 19 milijardi dolara za obnovu Iraka. Do 30. juna, kada je planirano da se Iraèanima preda državni suverenitet, pedeset hiljada Iraèana biæe zaposleno, zahvaljujuæi programu iraèko-amerièkog partnerstva.

Više od 140 iraèkih preduzeæa koristi sredstava programa «Partnerstvo za prosperitet». Iraèani rade i na projektima obnove i izgradnje elektroenergetske mreže, vodosnadbjevanja, saobreæajnih i drugih komunikacija. Jedan broj Iraèana je angažovan na unaprijeðenju bezbjednosti, zdravstva i obrazovanja. Predsjednik Džordž Buš kaže da je posao izgradnje Iraka – težak i ispravan:

”Kako se Irak bude demokratizovao, neprijatelji slobode uèiniæe sve što je u njihovoj moæi da bi širili nasilje i strah. Oni žele da obeshrabre nas i naše prijatelje – ali propalice i ubice nikada neæe uplašiti Sjedinjene države. Ubice neæe ostvariti svoj cilj, a iraèki narod živjeæe u slobodi». Oporavak iraèke ekonomije, po rijeèima ministra planiranja Mehdija al-Hafeda, stvoriæe dobar ambijent za bolji i novi Irak. Program «Partnerstvo za prosperitet», kaže iraèki ministar, doprinijeæe smanjenju opasnosti i ogranièiæe izazove sa kojima se njegova zemlja suoèava.

XS
SM
MD
LG