Linkovi

Predizborni sukob Buš-Keri oko pitanja ekonomije - 2004-04-03


Pred predsednièke izbore u novembru, predsednik Džordž Buš i verovatni demokratski supranik, Džon Keri, sukobili su se oko pitanja ekonomije. Iz Bele kuæe izveštava saradnik Glasa Amerike Skot Sterns.

Predsednik Džordž Buš je naveo da je 300 hiljada novih radnih mesta otvorenih prošlog meseca, moæna potvrda da amerièka ekonomija jaèa.

”Naša ekonomija postaje snažnija, ljudi nalaze posao i buduænost izgleda svetla. Porodice i radnici u Americi imaju razloga za optimizam, “ rekao je Buš.

Najnoviji rezultat predstavlja najveæi rast u otvaranju radnih mesta u prethodne èetiri godine, iako je nezaposlenost u celoj zemlji lagano porasla. Unutrašnja ekonomija, a posebno radna mesta, jeste centralno pitanje u trci za predsednika. Demokrate krive Buša za zatvaranje blizu dva milioa radnih mesta od kada je postao predsednik. U radio - obraæanju demokrata, senator Keri je rekao da Buš govori o uspehu uprkos gubitku radnih mesta.

”Prosta je istina da za ovu vladu stvaranje novih radnih mesta ili bezbednost onih koje volimo naprosto nisu prioritet, ” izneo je Keri, i obeæava da æe stvoriti 10 miliona novih radnih mesta u naredne èetiri godine, delom tako što æe ukinuti poreske odredbe koje dovode do toga da vlasnici prenose kompanije u mesta sa jevtinijom radnom snagom, obièno van SAD.

”Od automobila do kompjuterskih programa, milioni Amerikanaca izgubili su posao koji je dobio neko drugi preko okeana. Ne možemo da se povuèemo iz globalne ekonomije, niti da vratimo izgubljenu fabriku niti da zaštitimo svaki posao. Ali možemo bolje rezultate da ostvarimo, “ kazao je Keri.

Bušovim ekonomskim planom predviða se više pomoæi vlasnicima malih i srednjih preduzeæa, ali predsednik odbija poziv senatora Kerija da ukine poresle olakšice za bogatije Amerikance. Buš tvrdi da je rekordno smanjenje poreza dalo podsticaj ekonomiji zemlje, te želi da ga Kongres proglasi trajnim.

” Smanjenje poreza je veoma važno zato što od onoga što zaradite, više novca vam ostaje u džepu, dok mala preduzeæa - koja stvaraju najviše radnih mesta u Americi - imaju moguænost da rastu i da se razvijaju. Kako naša ekonomija otvara radna mesta, moramo da budemo sigurni da su svi Amerikanci spremni da iskoriste nove moguænosti, ” ukazao je Buš.

Naredne nedelje Buš æe biti na predizbornoj kampanji u Arkanzasu i Severnoj Karolini, gde æe akcenat biti stavljen na napore adinistarcije da izvrši reformu obuke za poslove u vladi i bolje pripremi srednjiškolce i studente za tržište rada.

XS
SM
MD
LG