Linkovi

Petorica uglednih amerièkih senatora zatražili od Senata da najoštrije osude nasilje na Kosovu - 2004-04-02


Petorica uglednih amerièkih senatora proslijedili su Odboru za inostranu politiku rezoluciju u kojoj se traži da amerièki Senat najoštrije osudi nasilje na Kosovu od 17. marta ove godine, u kojem je kako se navodi poginulo 20, a ranjeno 600 ljudi, uništeno 500 domova kosovskih Srba i više od 30 crkava i manastira.

U tekstu rezolucije, predsjedavajuæi Odbora za inostranu politiku – republikanac Rièard Lugar, vodeæi demokrata Džozef Bajden, republikanski senatori Sem Braunbek i Džordž Vojnoviæ i demokrata Džozef Liberman – pozivaju sve stanovnike Kosova da saradjuju sa meðunarodnim i lokalnim organima reda – kako bi se svi poèinioci i podstrekaèi nasilja identifikovali i kaznili.

Senatori izražavaju sauèešæe svim porodicama žrtava i najoštrije osuðuju uništavanje privatne imovine, crkava, kulturnih i vjerskih objekata manjinskih zajednica. Senatori takoðe najoštrije osuðuju uništavanje istorijskih džamija u Beogradu i Nišu, kao i objekta islamske zajednice u Novom Sadu. U tekstu rezolucije koja je prezentovana u Senatu – pozdravlja se formiranje fonda – putem koga kosovski parlament – prikuplja sredstva za obnovu uništene imovine, kao i odlkuke vlade Srbije kojima se omoguæava obnova uništenih džamija. Lokalni politièari na Kosovu pozivaju se da hitno preduzmu sve što je u njihovoj moæi da se u najkraæem vremenu omoguæi povratak oko 4.000 Srba koji su raseljeni u poslednjem talasu nasilja. Na lokalne vlasti apeluje se da omoguæe mir, stabilnost i multietnièki karakter Kosova, na UN da razmotre svoju strukturu i organizaciju u pokrajini – a na Beograd i Prištinu da obnove dijalog o stvaranju ambijenta u kojem æe se garantovati sloboda kretanja i poštovanje ljudskih prava za sve stanovnike Kosova.

XS
SM
MD
LG