Linkovi

Neuspela potraga za Karadžiæem, dva povreðena - 2004-04-01


Noæašnja akcija Stabilizacionih snaga na Palama izazvala je opštu osudu politièkog rukovodstva Republike Srpske. Iz Banja Luke izveštava Gordana Katana. Napadom na civile vojnici SFOR-a prekoraèili su granice svoga mandata ocijenio je predsjednik Republike Srpske Dragan Èaviæ.

«Ja samo tražim da svako u okviru svog mandata poštuje meðunarodne norme. Meðunarodna norma jeste saradnja sa Haškim trubunalom i hapšenje lica optuženih za ratne zloèine, ali je meðunarodna norma takoðe, da u tom postupku niko nema pravo da povrjeðuje temeljna ljudska prava i slobode».

Mladen Ivaniæ, ministar inostranih poslova BiH kazao je da je obaveza BiH da hapsi lica optužena za ratne zloèine, ali i naglasio:

«Pokretanje akcija u kojima civili stradavaju, pogotovo sveštenici, je nešto apsolutno neprihvatljivo i pokazatelj je da ova zemlja kakva god da je ne može biti predmet pukog eksperimentisanja».

Nezadovoljstvo ponašanjem vojnika SFOR-a danas je na protestima izrazilo i nekoliko hiljada graðana Pala kojima se obratio predsjednik Narodne skupštine Dragan Kaliniæ koji je u toku prijepodneva zajedno sa srpskim èlanom predsjedništva BiH Borislavom Paravcem i predsjednikom vlade RS Draganom Mikereviæem boravio na Palama:

«Ovo je do sada akt nezapamæen po svojoj brutalnosti, po svojoj surovosti. Prolivena je krv božijih službenika koji za svoje rijeèi i svoja djela mogu jedino pred Bogom odgovarat».

Visoki predstavnik meðunarodne zajednice Pedi Ešdaun izrazio je žaljenje zbog "povreda koje su se desile u sinoænjoj operaciji SFOR-a".

"Ovaj incident se ne bi desio da su vlasti u BiH ispunile svoje meðunarodne obaveze da u potpunosti saraðuju sa Haškim sudom " - zakljuèio je Ešdaun.

XS
SM
MD
LG