Linkovi

Zemlje èlanice OPEK-a odluèile da smanje proizvodnju nafte - 2004-04-01


Zemlje èlanice OPEK-a su odluèile da smanje proizvodnju nafte za èetiri odsto u odnosu na proizvodnu kvotu, uprkos poveæanoj potrošnji i rekordno visokim cenama goriva u SAD. Detaljnije u izveštaju dopisnice GA iz sedišta OPEK-a u Beèu, Melani Sali.

Ministri zemalja OPEK-a odluèili su da ostanu pri svojoj prošlomeseènoj odluci da smanje predvidjenu proizvodnju nafte za milion barela dnevno. To znaèi, da æe poèeviši od danas, 11 zemalja èlanica kartela izvoziti na tržište 23 i po miliona barela nafte dnevno. Analitièar za naftna pitanja , Esan Ul-Hak, iz firme “P-V-M Oil Associates” u Beèu, izjavio je da æe èlanice OPEK-a, zbog primamljivo visokih cena nafte, verovatno ignorisati novu kvotu, dok æe zemlje koje nisu èlanice OPEK-a, kao što je Rusija, iskoristiti visok nivo cena nafte i iznositi veæe kolièine na tržište.

“ Mislim da æe Rusija nastaviti da poveæava proizvodnju. Ta zemlja je poveèala svoj izvozni kapacitet u baltièkom regionu i sada je u stanju da izvozi veæe kolièine nafte.”

On je rekao da æe, ukoliko narednih nekoliko meseci cene nafte ostanu na visokom nivou, potražnja za naftom opasti, posebno u siromašnijim azijskim zemljama, kao što je Indija. Na konferenciji zemalja OPEK-a, Kuvajt i Ujedinjeni arapski emirati tražili su da se odloži redukcija prozvodnje nafte da bi se cene stabilizovale, ali se glavni proizvodjaè, Saudijska Arabija, založila za momentalno smanjenje. Potrošaèke zemlje, kao što su SAD, izražavaju zabrinutost da bi cene sirovoj nafti, veæ blizu rekordno visokom nivou za proteklih 13 godina, od oko 36 dolara po barelu, mogle èak da prevazidju cenu od 40 dolara po barelu. Ul-Hak je rekao da æe vioske cene nafte posebno pogoditi amerièke potoršaèe.

“ Cena bi mogla da bude previsoka za potrošaèe u SAD pošto se u Evropi, zbog veæe vrednosti eura, posledice poveæanja cene nafte na tom kontienntu neæe tako osetiti, ali u SAD, kada potrošaèi plate godišnji porez, možda im neæe ostati previše novca za benzin.”

On je rekao da cena nafte ostaje na visokom nivou zbog politièke nesigurnosti širom sveta i zbog berzanskih špekulacija. Funkcioneri OPEK-a su izjavili da odluka da se ogranièi predvidjena proizvodnja nafte ima za cilj da se izbegne iznenadni pad cena, kada potražnja popusti ovog proleæa. Isti funkcioneri su naveli da æe u junu ta odluka biti preispitana.

XS
SM
MD
LG