Linkovi

Toni Bler: Muslimanska zajednica mora da se usprotivi ekstremnim sveštenicima - 2004-04-01


Odnosi izmedju britanskih muslimana i šireg društva su pod pažljivim nadzorom, nakon ovonedeljnih policijskih racija u kojima je konfiskovano pola tone djubriva koje može da se koristi za ppravljenje eksploziva i hapšenja osmorice muškaraca za koje se veruje da su britanski muslimani pakistanskog porekla. Advokati na jednoj muslimanskoj konferenciji održanoj ove nedelje izjavili su da je 548 britanskih muslimana osumnjièenih za terorizam uhapšeno, od napada na SAD, 2001. godine, ali je zvanièna optužnica podignuta samo protiv 91 osobe, a od tih, samo 15 je osudjeno. Premijer Bler se osvrnuo na to pitanje na današnjoj konferenciji za štampu. On je odbacio sugestije da statistika pokazuje da policija postupa oštro prema muslimanima. Premijer je rekao da javnost, ukljuèujuæi veæinu muslimana, zahteva visoku antiteroristièku budnost.

“ Specifièan vid terorizma sa kojim smo suoèeni bazira se, mislim, na pretpostavci da bi velika veæina muslimana prihvatila izopaèeno tumaèenje Islama i prema tome, oèigledno, veliki broj onih koji æe biti ispitivani biæe muslimani. Medjutim, to ni u kom sluèaju ne znaèi da se mi odnosimo sa nepoštovanjem prema veæini ovdašnje muslimanske populacije. ”

Bler je takodje naveo da je došlo vreme za suoèavanje sa ekstremnim islamskim sveštenicima, koji nastoje da pridobiju mlade Britance da se pridruže teroristièkim pokretima.

“ Mi moramo da se suprotstavimo tim ljudima i njihovoj ideologiji, njihovoj retorici, njihovom ekstremizmu i fanatizmu, i mi moramo da pobedimo. Medjutim, postoje ogranièenja u onome što politièki lider , kao što sam ja, može da uèini u vezi sa tim. Na èelu takve akcija mora da bude sama muslimanska zajednica.”

Britanski premijer je ponovo izrazio svoju zahvalnost umerenom Muslimanskom savetu Britanije, koji je uputio pismo više od hiljadu sveštenika, apelujuæi na njih da izveste o bilo kakvim sumnjivim teroristièkim aktivnostima u svojim džamijama. Pre hapšenja ove nedelje, bilo je nekoliko drugih poznatih teroristièkih sluèajeva u koje su bili umešani britanski muslimani, ukljuèujuæi pokušaj da se raznese putnièki avion na liniji za SAD, i izvrši samoubilaèki bombaški napad u Izraelu. Nekoliko britanskih muslimana koji su zarobljeni u sukobima u Avganistanu, borili su se za Taliban, 2001. godine. Èetiri britanska muslimana se još uvek nalaze u amerièkom vojnom pritvoru.

XS
SM
MD
LG