Linkovi

SAD suspendovale pomoæ Srbiji - 2004-03-31


Amerièki Državni sekretarijat je saopštio da državni sekretar Kolin Pauel nije mogao da odobri nastavak amerièke pomoæi Srbiji zbog - kako je reèeno - nesaradnje Beograda sa Haškim tribunalom.

Od 31. marta, kako je saopštio portparol Državnog sekretarijata Adam Ereli, nova pomoæ Srbiji biæe obustavljena. Ereli je pozvao vlasti u Beogradu da u potpunosti saraðuju sa Haškim tribunalom i da uhapse i izruèe u Hag sve optuženike za ratne zloèine - posebno generala Ratka Mlaiæa.

Medjutim, Ereli je dodao da je državni sekretar Pauel spreman da preispita svoju odluku - ukoliko Beograd bude u potpunosti saraðivao sa Hagom u buduænosti.

Sjedinjene Države su budžetom za 2004., predvidele pomoæ Srbiji od sto miliona dolara, od èega su 43 miliona potrošena, rekao je portparol Državnog sekretarijata, ali nije precizirao koliko je pomoæi obustavljeno, s obzirom na to da je zakonom koji je usvojio Kongres garantovan nastavak isporuke humanitarne pomoæi i sredstava namenjenih razvoju demokratije i lokalne samouprave. Kosovu i Crnoj Gori - podsetio je Ereli - pomoæ neæe biti obustavljena.

Ereli je kazao da Vašington vjeruje da se u Srbiji i Crnoj Gori trenutno nalazi šesnaest haških optuženika i da je njihovo otvoreno i slobodno kretanje osnovni razlog za odluku o obustavljanju pomoæi Beogradu. “Za razliku od prethodnih godina, Srbija ovoga puta nije uèinila ništa da se uhapse i izruèe visoko rangirani optuženici, iako su ih politièki lideri pozvali na dobrovoljnu predaju”, rekao je Ereli, naglasivši da postoje sve indikacije da je moguæe uhapsiti Ratka Mladiæa što bi - kako je rekao - trebalo i uèiniti.

XS
SM
MD
LG