Linkovi

Èetvorica hrvatskih državljana optužena za ratne zloèine - 2004-03-31


Šef ureda hrvatske vlade za saradnju sa Haškim sudom Jakša Muljaèiæ je izjavio kako su sva èetvorica optuženih upoznata sa sadržajem optužnica, te su svi pružili verbalne garancije da æe se u najskorije vijeme dobrovoljno predati u Hag. Muljaèiæeve rijeèi potvrdio je i optuženi general Slobodan Praljak napominjuæi kako u Hag odlazi u ponedjeljak ujutro redovnom avionskom linijom iz Zagreba. Pravni zastupnik bivšeg ministra odbrane tzv. Herceg Bosne Brune Stojiæa Željko Olujiæ optužnicu protiv njegovog štiæenika smatra najobiènijim politièkim pamfletom i najavljuje kako æe Stojiæ u prvom suoèavanju sa Haškim sudom izjaviti da se ne osjeæa krivim.

U meðuvremenu hrvatski ministar odbrane Berislav Ronèeviæ danas je na njegov zahtjev razriješio optuženog generala Milivoja Petkoviæa dužnosti glavnog inspektora Hrvatske vojske.

U prvim reakcijama na danas objavljene optužnice hrvatski mediji uglavnom konstatuju da se kroz njih bivša hrvatska vlast na èelu sa pokojnim predsjednikom Tuðmanom nedvosmisleno tereti za agresiju na Bosnu i Hercegovinu sa ciljem pripojenja tzv. Republike Herceg Bosne Republici Hrvatskoj.

Inaèe, za sljedeæi mjesec Hrvatski sabor najavio je raspravu o, kako se istièe, neprihvatljivim haškim optužnicama protiv generala Hrvatske vojske Mladena Markaèa i Ivana Èermaka u kojima se optuženi terete da su zajedno sa predsjednikom Tuðmanom planirali i proveli etnièko èišæenje Srba iz Hrvatske.

XS
SM
MD
LG