Linkovi

Amerikanci i dalje imaju poverenje u Buša - 2004-03-31


Prema novoj anketi koju su sproveli list USA Today, tv mreža CNN i agencija Galup, 58 ispitanika pozitivno ocenjuje politiku predsednika Buša u ratu protiv terorizma. Medjutim, ta cifra je ujedno najniža od napada 11. septembra, što ukazuje da optužbe Rièarda Klarka možda utièu na javno mnjenje. Klark se i dalje pojavljuje u kontakt programima i daje intervjue u kojima brani svoje tvrdnje da je predsednik trebalo da bude oštriji u merama protiv al Kaide pre teroristièkih napada. On takodje osudjuje ono što opisuje kao kampanju Bele kuæe da ga diskredituje.

Ljudi u vladi - desetine njih vode pravu kampanju kako bi me uništili lièno i profesionalno zato što sam imao odvažnost da sugerišem da bi Amerikanci trebalo da razmisle da li je predsednik obavio dobar posao u ratu protiv terorizma.

Funkcioneri Bele kuæe negiraju da je predsednik ignorisao pretnje al Kaide. Oni takodje tvrde da Klark iznosi svoje optužbe zato što nastoji da promoviše svoju knjigu. I sam predsednik Buš koristi svaku priliku da istakne svoje uspehe u ratu protiv terorizma i da opravda razloge za invaziju Avganistana, kao i Iraka. Veæina analitièara veruje da æe, i pored opadanja podrške predsednikovoj politici, njegovo vodjstvo u ratu protiv terorizma i dalje biti faktor koji æe mu iæi u prilog na novembarskim izborima. Ivo Dalder, analitièar u Brukings institutu u Vašingtonu, koji je radio zajedno sa Rièardom Klarkom u Savetu za nacionalnu bezbednost u administraciji predsednika Bila Klintona, deli to mišljenje:

Mislim da æe Džordž Buš nastojati da iskoristi to kao faktor koji mu ide u prilog i mislim da je Džon Keri svestan toga. Demokrate bi trebalo da znaju da Džordž Buš ima ogromnu prednost ako su ovo zaista izbori na kojima æe kljuèno pitanje biti nacionalna bezbednost.

Veæina analitièara nije bila iznenadjena žestinom reakcija Bele kuæe na optužbe Rièarda Klarka. Ros Bejker je politikolog na univerzitetu Ratgers u Nju Džerziju.

Kljuèni èinilac za reizbor Buša je da je uèinio mnogo da bi zaštitio zemlju. Prema tome, Klarkove optužbe prete da potkopaju osnovni motiv za reizbor predsednika i to je razlog što ga pogadjaju tako ozbiljno. To je navelo Belu kuæu da reaguje sa neubièajenom žestinom.

Verovatni demokratski protivkandidat predsedniku Bušu, senator Džon Keri, do sada nije komentarisao kontroverzu povodom Klarkovih optužbi. Medjutim, Ivo Dalder smatra da æe njegov izborni štab verovatno pokušati da iskoristi Klarkovu kritiku Buša u svoju korist u odredjenom trenutku.

Bušova prièa je – bili smo napadnuti - i ja sam ustao da odbranim zemlju. Ja sam snažan, odluèan i sposoban. To je vrlo moæna prièa. Ono što kaže Klark je - postao si predsednik, nisi obraæao pažnju na terorizam, nisi uèinio dovoljno, bili smo napadnuti i onda si napao pogrešnog neprijatrelja. I upravo zbog, toga terorizam je sada još veæa pretnja nego što je bio pre 11. septembra.

Prema pomenutoj anketi, javnost je podeljena u pogledu Klarkovih oprtužbi - 44 odsto ispitanika ih podržava, dok 46 odsto podržava politiku administracije. Prema istoj anketi, podrška predsedniku Bušu iznosi 53 odsto što se prema predjašnjim iskustvima smatra dobrim znakom za reizbor.

XS
SM
MD
LG