Linkovi

Iraèanin na èelu iraèkog Ministarstva  zdravstva - 2004-03-30


Irak je na putu da 30. juna ponovo stekne suverenitet. 28. ovog meseca, Amerikancima predvodjena koalicija je predala vlast nad iraèkim Ministarstvom zdravlja Kudairu Fadilu Abasu, hirurgu koji je bio u izgnanstvu od 1979. do 2003. godine. On se vratio kad je Sadam Husein zbaèen sa vlasti. Dr. Abas je rekao da ova predaja ”oznaèava dan istinske pobede nad zaostalošæu i diktatorskim režimom“. Od oslobodjenja Iraka, Sjedinjene Države, Egipat, Italija, Japan, Koreja, Turska, Španija i Saudijska Arabija pružaju zdravstvenu pomoæ toj zemlji. Ta pomoæ obuhvata obuku za lekare i medicinske sestre, izgradnju bolnica i donacije u vidu ambulantnih vozila. Iraèko ministarstvo zdravlja rukovodi grupom od preko 1200 zdravstvenih centara i 240 bolnica. Za to ministarstvo je vezano preko 20 hiljada lekara i preko trideset hiljada medicinskih sestara i asistenata. Širom Iraka plate lekara su poveæane sa dvadeset dolara meseèno, pod bivšim režimom, na izmedju 120 i 180 dolara meseèno. Ministarstvo zdravlja je dostavilo trideset hiljada tona lekova i drugih zaliha zdravstvenim objektima širom Iraka i nabavilo i distribuiralo trideset miliona doza deèijih vakcina. Iraèki budžet zdravstvene zaštite za 2004.godinu isnosi devet stotina pedeset miliona dolara. To je znatno više od 16 miliona dolara, koliko je iznosio 2002. godine pod režimom Sadama Huseina. Predsednik Džordž Buš je rekao da je Irak ”napravio veliki korak napred“.

”Ponovno prikljuèivanje Iraka slobodnom svetu obeležava prekretnicu za Bliski istok i kljuèni napredak u borbi za ljudske slobode“.

Ministarstvo zdravlja je prvo od iraèkih dvadeset pet ministarstava koje su privremene koalicione vlasti predale Iraèanima. Do 30 juna, proces ponovnog uspostavljanja iraèkog suvereniteta biæe potpuno završen.

XS
SM
MD
LG