Linkovi

Buš: Vrata NATO-a ostaju otvorena - 2004-03-30


Sedam evropskih, bivših komunistièkih država zvanièno je na ceremoniji u Vašingtonu pristupilo NATO-u.

Zapadni vojni savez sada ima 26 èlanica. Na ceremoniji predaje instrumenata o ratifikaciji sporazuma o formiranju, koja je održana u Sekretarijatu za finansije, amerièki državni sekretar Kolin Pauel poželio je predstavnicima novih èlanica - Rumunije, Bugarske, Slovaèke, Slovenije, Litvanije, Estonije i Letonije "dobrodošlicu pod okrilje najveæe i najuspješnije alijanse".

Zastave novih èlanica, biæe u petak podignute ispred sjedišta Alijanse u Briselu.

Predsjednik SAD Džordž Buš organizovao je sveèani prijem za èelnike novih èlanica NATO, u ponedjeljak uveèe, u Bijeloj Kuæi.

U obraæanju okupljenim, Buš je rekao da terorizam neæe podijeliti èlanice NATO.

"Danas se naš savez suoèava sa novim neprijateljem koji je prouzrokovao smrt nevinih u Njujorku i Madridu. Teroristi mrze sve ono što predstavlja naša alijansa, preziru našu slobodu, plaše se našeg jedinstva i žele da nas podele. Oni u tome neæe uspjeti. Neæemo se podijeliti ", rekao je amerièki predsjednik.

On je naglasio da su "svih sedam novih èlanica NATO doprinijele trajnoj slobodi u Avganistanu i Iraku" i poruèio da æe "vrata NATO-a ostati otvorena dok cijela Evropa ne bude jedinstvena, slobodna i mirna".

Sveèanosti u Bijeloj Kuæi prisustvovali su, pored velikog broja meðunarodnih zvaniènika, i premijeri država Jadranske povelja - Albanije, Makedonije i Hrvatske.

XS
SM
MD
LG