Linkovi

Bugari se raduju uèlanjivanju u NATO - 2004-03-29


Bugarska planira ogromnu proslavu sledeæeg vikenda radi obeležavanja uèlanivanja u NATO. 2. april je proglašen za državni praznik, u opticaj æe biti puštena prigodna poštanska marka, a u petak æe biti održan sveèani koncert. Pokazalo se da je uèlanjivanje u NATO veoma popularno u Bugarskoj, zemlji istorijski veoma bliskoj sa Rusijom. U stvari, podrška oèlanjivanju u NATO i Evropsku uniju veæa je u Bugarskoj nego u veæini drugih buduæih èlanica.

Kada je Sobranje ranije ovog meseca glasalo o uèlanjenju, samo èetiri poslanika od 230 bilo je protiv. To, skoro jednoglasno usvajanje odražava popularnost zapadnih institucija u èitavom politièkom spektru Bugarske, jer su èak i komunisti glasali u prilog. Istraživanja javnosti pokazuju da 69 odsto Bugara podržava uèlanjenje u NATO, s tim što je u poslednjih 12 meseci taj procena porastao za 10 odsto.

Što se tièe uèlanjenja u Evropsku uniju, podrška je još snažnija i penje se na 80 odsto. Ovaj rezultat je u skladu sa onim što su izjavili šetaèi u jednom od centralnih parkova u Sofiji. Ivan Tomov je 18-godišnji student engleskog jezika:

”Evropska unija - da. Jer, na neki naèin, trgovinske veze sa drugim zemljama æe pomoæi. Ali o NATOu nemam nikakvo mišljenje.“

Evropska unija æe 1. maja prihvatiti 10 novih zemalja, od kojih je osam u Istoènoj Evropi. Bugarska nije medju njima, ali funkcioneri Evropske unije kažu da postoji moguænost da se Bugarska uèlani 2007. Peta Kirov je slikar, koji je tokom duge karijere izlagao u mnogim svetskim prestonicama. I on podržava zapadnu orijentaciju Bugarske:

”Da, to æe se dogoditi. Oèigledno, to je buduænost. Nema drugog puta. Mi smo deo Evrope i biæemo u njoj.“

Bugarska privreda dobro napreduje jer zapadni investitori ulažu u nju dosta svežeg novca. Prošle godine Bugarska je zabeležila rast od 4 procenta i pruvukla milijardu i 300 miliona dolara stranih investicija.

XS
SM
MD
LG