Linkovi

Skandal povezan sa Arijelom Šaronom - 2004-03-29


Izraelski Vrhovni sud je naložio sinu premijera Arijela Šarona, Giladu, da podnese sva dokumenta povezana sa korupcijskim skandalom koji se opasno nadvio nad glavom izraelskog prvaka. Odluka je doneta samo dan pošto je izraelski glavni tužilac preporuèio da se podigne optužnica protiv Šarona za jedan od prekršaja povezanih sa tim skandalom, o èemu iz Jerusalima izveštava novinarka Glasa Amerike, Sonja Pejs.

Vrhovni sud je odbacio žalbu Gilada Šarona, u kojoj traži da se od njega ne zahteva da podnese zvuène zapise i dokumenta u vezi sa dva korupcionaška skandala.

Advokat Gilada Šarona je izjavio da æe njegov klijent poslušati sudski zahtev, ali da æe mu trebati vremena da prikupi sva dokumenta.

Jedan skandal se tièe takozvane afere oko grèkog ostrva, sa kraja devedesetih godina prošlog veka, kada je poslovni èovek i preduzimaè, Dejvid Apel, navodno platio Giladu Šaronu stotine hiljade dolara za reklamiranje turizma na jednom grèkom ostrvu. Arijel Šaron je u to vreme bio izraelski ministar inostranih poslova.

Izraelski list “Harec” navodi da je Apel u snimljenom telefonskom razgovoru sa Arijelom Šaronom rekao da æe njegov sin mnogo zaraditi. U istom listu se navodi da je Arijel Šaron nagovestio da bi mogao da iskoristi svoj uticaj da bi pomogao preduzimaèu, rekavši “ostrvo je u našim rukam”.

Prema listu “Harec”, upravo taj razgovor je ubedio državnog tužioca Edna Arbela, da predlioži podizanje optužnice protiv Arijela i Gilada Šarona. Sada odluku treba da donese vrhovni izraelski tužilac.

Poèetkom godine je inaèe podignuta optužnica protiv Apela, a optužbe veæ prave probleme premijeru Šaronu. Ministar infrastrukture u Šaronovom kabinetu, Jozef Paricki, izrazio je uverenje da izraelski premijer nema izbora do da podnese ostavku - ukoliko bude optužen.

“Ukoliko vrhovni tužilac odluèi da podigne optužnicu protiv premijera, Šaron æe morati da podnese ostavku. Nikako ne može da ostane na položaju. Ne može da se bori da dokaže nevinost i istovremeno da vodi vladu. To je jednostavno nemoguæe.”

Paricki je dodao da æe se njegova stranka Šinui povuæi iz vlade, ukoliko Šaron bude optužen, a ne podnese ostavku.

Premijer Šaron kategorièki odbacuje da je uradio nešto loše i tvrdi da neæe podneti ostavku.

U drugi korupcionaški skandal umešana su oba Šaronova sina - Gilad i Omri, jer su obojica dobila zajam od milion i po dolara od jednog privrednika iz Južnoafrièke Republike. Tvrdi se da je taj zajam iskorišæen 1999. godine za pravdanje nezakonitih doprinosa Šaronovoj kampanji. U toku je istraga, a Šaron odbacuje odgovornost i za taj skandal.

XS
SM
MD
LG