Linkovi

Napad islamskih ekstremista u Uzbekistanu - 2004-03-29


U Uzbekistanu, vlasti su saopštile da je najmanje 19 lica ubijeno i 26 ranjeno u nizu teroristièkih eksplozija širom zemlje. Jedna od eksplozija se zbila u navodnoj teroristièkoj fabrici za izradu bombi. Iz Moskve izveštava novinarka Glasa Amerike, Anja Ardajeva :

Uzbekistanski ministar pravde, Rašid Kadirov, rekao je da je u prvoj eksploziji kasno sinoæ uništena zgrada u pokrajini Buhara, u središtu Uzbekistana. Dodao je da su se u zgradi okupljali verski ekstremisti. U meðuvremenu, ubijena su trojica uzbeèkih policajaca u sinoænjim i jutrošnjim napadima. Sredinom jutra, vlasti su saopštile da su se dvojica bombaša - samoubica raznela u blizini pijace Èorsu, u starom delu prestonice Taškentu, kojom prilikom su, kako je izvešteno, poginula tri policajca i jedno dete.

Prema Kadirovu, napade su izvršili islamski ekstremisti, kao što je zabranjena organizacija Hizb - ut - Tarir, i sledbenici striktne islamske sekte Vahabi. Dodao je da preiminarni rezultati ukazuju da su eksplozije povezane.

Ministar pravde je takoðe nagovestio da su strani teroristi možda umešani u napade. Kako je rekao : ” Karakter i metod izvršenja napada nisu uobièajeni u našem narodu. Verovatno su uvezeni iz inostranstva. “ Ranije, predstavnik, uzbeèkog Ministarstva inostranih poslova, Ilkom Zakirov, rekao je da je veæ nekolicina uhapšena u vezi sa eksplozijama, i policija je veæ poèela da ih ispituje.

Februara 1999. godine, u nizu napada u Taškentu, ubijeno je 16 i ranjeno više od 100 lica. Za eksplozije, funkcioneri su optužili ekstremistièku organizaciju Islamski pokret Uzbekistana, koja se povezuje sa teroristièkom mrežom al - Kaidom.

Uzbekistan je dao na upotrebu važnu vazduhoplovnu bazu amerièkim oružanim snagama tokom vojnih operacija u Avganistanu, koje su usledile teroristièkim napadima na Njujork i Vašington - jedanaestog septembra dve hiljade i prve godine.

XS
SM
MD
LG