Linkovi

Ubijen šef obaveštajnog krila Al kaide - 2004-03-29


Pakistan je saopštio da su pakistanski vojnici tokom nedavno završene vojne operacije u blizini avganistanske granice ubili voðu obaveštajaca teroristièke mreže “Al kaide”. Iz Islamabada se javlja dopisnik Glasa Amerike Ajaz Gul.

Portparol pakistanskih vojnih snaga, general-major Šaukat Saltan, izjavio je da je više od šezdeset ljudi za koje se pretpostavlja da su teroristi ubijeno, a da je ih je 163 zarobljeno tokom dvanaestodnevne ofanzive u planinskom regionu Južni Vaziristan. General-major je takoðe saopštio novinarima u Islamabadu da je gotovo polivina zarobljenih došla iz inostranstva. On je takoðe rekao da je voða “Al kaide” iz centralnoazijske Republike Uzbekistan, Tahir Juldašev, ranjen u okršaju, ali da je uspeo da pobegne zajedno sa delom svojih saboraca, dodavši da je uzbeèki ekstremista jedan od deset najvažnijih voða teroristièke mreže “Al kaide”. General-major je rekao i da su pakistansjki vojnici ubili èoveka za koga je ustvrdio da je glavni obaveštajac “Al kaide”.

“Naši obaveštajni iozvori su takoðe potvrdili da je Abdula, koji je bio šef Al kaidinih obaveštajaca, ubijen u ovoj operaciji.”

General-major Saltan nije hteo da iznese druge podatke o voði špijuna “Al kadie”, pa èak nije saopštio ni njegovo puno ime. Avganski i arapski izvori veruju da je Abdulahovo pravo ime Abdul Vahab i da je irèke nacionalnosti i tvrde da je on vodio operacije terositièke mreže u severnom Avganistanu sve do pada talibanske vlade u Kabulu 2001. Izvori takoðe tvrde da je on uèestvovao u velikoj bici sa antiteroristièkim snagama pod voðstvom Sjedinjenih Država pre dve godine u avganistanskom jugoistoènom regionu Šahi Kotu. Do ovog trenutka nema nezavisno potvrðenih informacija o ovom špijunu “Al kaide” i njegovo ime se ne nalazi na spisku Amerièke vlade na kojoj su glavni teroristi. General-major Saltan je saopštio da je operacija u pograniènom regionu bila deo nastojanja vlade da istera strane ekstremiste koji se kriju u Pakistanu i da je tokom ofanzive ostvarena veæina postavlenih ciljeva.

“Razbili smo i pocepali èvrstu mrežu i èvrsto gnezdo zlikovaca. Vodiæemo raèuna da se oni ponovo ne grupišu.”

General-major Saltan je izjavio da su u operaciji, za koju je rekao da je najveæa ofanziva u Pakistanu protiv “Al kaide”, poginuli 46 vojnika i drugih pripadnika vojske. Plemenske starešine sa tog podruèja tvrde da je u borbi poginulo i nekoliko cviila.

XS
SM
MD
LG