Linkovi

Oboren rekord u brzini letenja - 2004-03-28


Amerièka agencija za istraživanje svemira, NASA, postavila je novi svjetski rekord u brzini letenja. NASA je u subotu lansirala svoju novu bespilotnu letjelicu X-43-A, koja je nakratko letjela brzinom sedam puta veæom od brzine zvuka, prije nego što se srušila u Tihi okean.

Letjelica, koja je lansirana s krila bombardera B-52 u letu, u jednom trenutku se kretala brzinom veæom od osam hiljada kilometara na èas. Letjelicu, dugu tri i po metra, pokreæe supersonièni gorljivi nabojno-mlazni motor, bez turbine i kompresora, koji kombinuje karakteristike mlaznog i raketnog motora. Umjesto goriva i kiseonika koji se u konvencionalnim raketama koriste za ubrzanje, novi motor pokreæe samo vodonièno gorivo, dok se za sagorijevanje goriva koristi kiseonik iz atmosfere.

Slièan test, izveden 2001, nije uspio, jer je NASA uništila letjelicu, kada je skrenula s planiranog kursa. Prethodni svjetski rekord u brzini leta postavljen je 1967 godine - 6,7 Mahova. Letjelica koja je oborila taj rekord, neæe neæe biti izvlaèena iz Okeana, zbog visokih troškova operacije.

Nauènici u Centru za istraživanja leta u vazdušnoj bazi “Edvards”, u pustinji Mohave, istoèno od Los Anðelesa, nadaju se da æe novi motor pokrenuti revoluciju u avijaciji i ubrzati razvoj bržih letjelica.

Eksperti NASA-e, uporeðuju svoje najnovije dostignuæe sa istorijskim prvim letom motornog aviona braæe Rajt, a novi motor nazivaju "svetim Gralom aeronautike". NASA se nada da æe tokom godine testirati motor letjelice X-43-A na brzini od 10 Mahova.

XS
SM
MD
LG