Linkovi

Priprema sastanka Buš - Šaron - 2004-03-27


Èetrnaestog aprila u Beloj kuæi sastaæe se amerièki predsednik, Džordž Buš, i izraelski premijer, Arijel Šaron, da bi razmotrili Šaronov plan za povlaèenje izraelskih naselja iz pojasa Gaze. Iz amerièkog Državnog sekretarijata izveštava saradnik Glasa Amerike, Dejvid Golast :

Sastanak amerièkog predsednika, Džordža Buša, i izraelskog premijera, Arijela Šarona, priprema se veæ nekoliko nedelja, i predstavljaæe kljuène razgovore u intenzivnom nizu liènih savetovanja predsednika Buša sa blisko - istoènim prvacima, sa ciljem da se obnove izgledi za regionalna mirovna nastojanja. Prvi sastanak æe se održati 12. aprila meseca izmeðu predsednika Buša, i egipatskog prvaka, Hosnija Mubaraka, na Bušovom imanju u Krofordu, u Teksasu. Dva dana kasnije, premijer Šaron æe posetiti predsednika Buša u Beloj kuæi, a jordanski kralj Abdula, 21. aprila. Oèekuje se da æe na sva tri sastanka pažnja biti posveæena Šaronovom planu o povlaèenju jevrejskih naselja sa veæeg dela pojasa Gaze, i da li æe ta nastojanja poboljšati ili ugroziti zastali mirovni proces. Iduæe nedelje, tri funkcionera Bušove administracije treæi put æe otiæi na Bliski istok od sredine prošlog meseca, da bi razmotrila Šaronov plan i posledice po Zapadnu obalu, i tamošnji izraelski sporni zid. Saopštenje o razgovorima sa blisko - istoènim prvacima objavljeno je samo dan pošto su Sjedinjene Države uložile veto na nacrt rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, kojom se snažno osuðuje ubistvo palestinskog poglavara i voðe ekstremistièke organizacije Hamas, šeika Ahmeda Jasina, koga su u ponedeljak usmrtile izraelske snage. ... Amerièki veto je naišao na opštu kritiku u arapskim i muslimanskim zemljama širom sveta. No, juèe je akciju branio predstavnik Državnog sekretarijata, Rièard Bauèer, rekavši da su predstavnici arapskih zemalja, koji su podržali rezoluciju, odbacili brojne amerièke predloge da se nacrtom dokumenta takoðe osudi Hamas radi teroristièkih dela na Izrael.

” Smatrali smo da se rezolucijom ne pominju teroristièki zloèini koje je poèinio Hamas. Dokumentom se ne odražava prava slika sukoba na Bliskom istoku. I njime se ne bi unapredili izgledi za postizanje mira i bezbednosti na tom podruèju, zbog èega smo preporuèili da se unesu izmene u rezoluciju, ” rekao je Bauèer.

Rezoluciju je podržalo 11 zemalja, ukljuèujuæi predlagaèa - Alžir, dok su se uzdržale Britanija, Nemaèka i Rumunija. Njom se oštro osuðuje ubistvo šeika Jasina, i još 6 Palestinaca koji su stradali u izraelskom napadu iz vazduha. Posle pregovora, u rezoluciju je ukljuèena oštra osuda svih napada na civile, ali nije obuhvaæeno amerièko insistiranje da se eksplicitno kritikuje Hamas. Posle napada izvršenog 22. marta, Bušova administracija je navela da je “veoma zabrinuta zbog smišljenog ubistva i zatražila je od obe strane da uzvrate - uzdržanošæu“.

XS
SM
MD
LG