Linkovi

Buš o Hamasu - 2004-03-27


Pripadnici izraelskih snaga su ubili šeika Ahmeda Jasina, osnivaèa palestinske teroristièke organizacije “Hamas”, osnovane 1987. Njen cilj je uništenje države Izrael i uspostavljanje fundamentalistièke islamske države. “Hamas” podržavaju Iran i Sirija. Predsednik Džordž Buš je komentarisao ubistvo šeika Ahmeda Jasina.

“Što se tièe Bliskog istoka, to je nemiran region i svi ti napadi uznemiravaju. Sve strane tu treba usredreðeno, usaglašeno da se bore protiv terorizma. Svaka zemlja ima pravo da se brani od terora. I Izrael ima pravo da se brani od terora. Nadam se da Izrael èineæi to ima na umu posledice i naèin na koji æe da osigura da ostanemo na putu mira”.

Kako je Džon Negorponte, ambasador Sjedinjenih Država u Ujedinjenim nacijama, istakao, “dogaðaji moraju da se posmatraju u kontekstu”. Šeik Ahmed Jasin, rekao je ambasador Negroponte, “bio je voða teroristièke organizacije, koja je s ponosom preuzimala odgovornost za nasumiène napade na civile, meðu kojima je i najnoviji napad 14. ovog meseca u luci Ašdod, u kojem je poginulo 10 Izraelaca. Jasin je propovedao mržnju i slavio samoubilaèke bobaške napade na autobuse, restorane i kafee. Jasin se protivio postojanju države Izrael i aktivno pokušavao da podrije uspostavljanje dve države na tom prostoru. Uprkos nejnovijim zastojima, rekao je predsednik Buš, Sjedinjene Države su i dalje predane pronalaženju miroljubivog rešenja konflikta Izraelaca i Palestinaca.

“Dve paralelne države za dobro Izraela, dve države za dobro palestinskog naroda”, rekao je amerièki predsednik, dodavši da æe Sjedinjene Države, ukoliko situacija to dozvoli, “uputiti svoj tim natrag na Bliski istok... da proceni možemo li da održimo mirovni proces - proces prema miru”.

XS
SM
MD
LG