Linkovi

Slobodan Backoviæ potpisao odluku o preimenovanju srpskog u maternji jezik - 2004-03-26


Savjet za opšte obrazovanje konstatovao je danas da predmet srpski jezik i književnost, nakon usvajanja odluke o promjeni naziva predmeta, više ne postoji u Nastavnom planu..

Pomoænik ministra obrazovanja Radovan Damjanoviæ kazao je da predloženi program u potpunosti odgovara onima koji govore srpski jezik i koji se nacionalno izjašnjavaju kao Srbi i da je cilj preimenovanja predmeta davanje jednakog prava svima. Odluka o preimenovanju srpskog u maternji jezik opšte je rješenje koje uvažava postojeæu realnost u Crnoj Gori i ne prejudicira ustavno rješenje službenog jezika, kazao je danas crnogorski ministar prosvjete i nauke Slobodan Backoviæ.

Grupa studenta odsjeka za srpski jezik i kjniževnost najavila je štrajk glaðu zbog te odluke, a dekan tog fakulteta Bojka Ðukanoviæ najavljani štrajk studenata komentariše nedostatkom pravih informacija.

Srpska narodna stranka pozvala je danas narod da "odbrane srpski jezik" i zatražila da zbog ovog, kako je reèeno, genocida premijer Milo Ðukanoviæ podnese ostavku. Ðukanoviæevu ostavku tim povodom je tražila I SNP.

Dukljanska akademija nauka i umjetnosti ocijenila je da je Maternji jezik samo prelazna etapa do ustavnog imenovanja crnogorskog jezika. "Kada bi se Crna Gora ugledala na Srbiju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, slijedeæe svoje nacionalne interese i istorijsku pravdu, trebalo da umjesto maternjeg stoji crnogorski jezik", kaže se u saopštenju crnogorskog PEN centra.

Navodi se da æe PEN Centar istrajati u zalaganju da se u novom Ustavu naðe odrednica crnogorski jezik.

XS
SM
MD
LG