Linkovi

Potkopavanje globalnog ekonomskog razvoja - 2004-03-26


Organizacija za borbu protiv korupcije, “Transparency International”, saopštila je da je korupcija glavni razlog sukoba u mnogim delovima sveta. Ta organizacija sa sedištem u Berlinu, objavila je na konferenciji za novinare u Londonu svoje zakljuèke u ovogodišnjem izveštaju o globalnoj korupciji. Osnivaè te organizacije, Piter Eigen, izneo je u glavnim crtama posledice koje politièki mito, pronevera i nepoštenje imaju na društvo.

“To je glavni uzrok velike bede i loše uprave u mnogim delovima sveta. Stvaraju se beznadežnost i oèaj. To susreæemo u mnogim zemljama, što potopm dovodi i do sukoba u tim regionima, do nasilja i tokom vremena do terorizma.”

U centru pažnje izveštaja od 353 strane je spisak 10 najkorumpiranijih svetskih lidera tokom protekle dve decenije. Na vrhu spiska su bivši indonežanski predsednik, Muhamed Suharto. Navodi se da je on proneverio 15 do 35 milijardi dolara tokom 32-godišnjeg predsdnikovanja. Bivši filipinski predsednik, Ferdinand Markos, je na drugom mestu, sa 5 do 10 milijardi dolara. Bivši lider Zaira, Mobuto Sese Seko, sledeæi je sa oko, kako je navedeno, pronevernih pet milijardi dolara. Medju navedenim svrgnutim liderima su i Sani Abaèa, bivši predsednik Nigerije, zatim Slobodan Miloševiæ, Žan-Klod Divalije sa Haitija, Alberto Fudžimori iz Perua, Pavlo Larzenko iz Ukrajine, Arnoldo Aleman iz Nikaragve i Džozef Estrada iz Filipina. Organizacija “Transparency International” promoviše plan reformi od šest taèaka da bi se rešilo pitanje finansija u politici i pitanje uticaja. Takodje se apeluje na javnost da finansira izbore i subvencioniše pristup medijima da bi se stranke i kandidati takmièili na objektivniji naèin.

XS
SM
MD
LG