Linkovi

Istraga okolnosti pod kojima je došlo do napada 9.septembra - 2004-03-25


Dva potpredsednika te komisije su razgovarala sa novinarima po završetku dvodnevnog javnog svedoèenja sadašnjih i bivših amerièkih zvaniènika. Bivši guverner Tomas Kin je svoju izjavu novinarima poèeo sledeæim reèima.

“Saznali smo da je bilo sistematiènih propusta. Da je komunikacija izmeðu agencije za održavanje reda i obaveštajne službe bila loša, isto kao i komunikacija unutar samog Federalnog istražnog biroa.”

Bivši kongresmen, Li Hemilton, izjavio je da su Državni sekretarijat i Sekretarijat za odbranu u vreme predsednika Klintona i sadašnje Bušove administracije preduzeli - kako se izrazio - “brojne akcije” u vezi sa terorizmom. Ipak, rekao je Hemilton, jasno je da središte pažnje nije bilo tamo gde je trebalo da bude.

“Takoðe smo stekli utisak da su prioriteti nacionalne bezbednosti za vreme obe administracije u velikoj meri bili na drugoj strani.”

Potpredsednici specijalne komisije su ponovili zahtev da savetnica predsednika Buša za nacionalnu bezbednost, Kondoliza Rajs, pristane da svedoèi javno, što do sada nije uèinila. Bivši guverner Kin je rekao da ne veruje da æe stranaèki obojena politika spreèiti komisiju, koja je sastavljena od podjednakog broja Republikanaca i Demokrata, da završi konaèni izveštaj do jula.

XS
SM
MD
LG