Linkovi

Majkrosoft kažnjen zbog  mopolistièkog poslovanja - 2004-03-25


EU takoðe zahteva da Majkrosoft preduzme korake kako bi svoj operativni sistem "Windows" uèinio što kompatibilnijim sa softverom koji prave konkurenti. Komesar Evropske unije za poslovnu konkurenciju, Mario Monti, rekao je novinarima da je Majkrosoft iskljuèio proizvode drugih kompanija, kao i da je Evropska Unija reagovala u interesu inovacije i evropskih potrošaèa.

"Jednostavno želimo da osiguramo da svako ko razvije novi softer ima poštene uslove da se takmièi na tržištu".

U Majkrosoftu kažu da æe na ovu odluku uložiti žalbu Evropskom sudu pravde u Luksemburgu. Za to imaju rok od dva meseca. Iako je sama kazna dovoljno loša, ono što još više smeta Majkrosoftu jeste zahtev Evropske Unije da kompanija u narednih 90 dana na tržište izbaci verziju Windows-a u koju neæe biti ukljuèen audio-vizuelni softver Media Player. Proizvoðaèi konkurentskih audio-vizuelnih softvera kažu da ih je dosadašnja praksa Majkrosofta da uz Windows vezuje i Media Player, iskljuèivala sa veoma unosnog tržišta.Potpredsednik Majkrosofta, Bred Smit kaže da je odluka Evropske Unije za žaljenje.

"Mi smatramo da je to veliki korak u pogrešnom smeru… Pomaže našim konkurentima i istovremeno kažnjava potrošaèe. U tom smislu, mislimo da je ovo pogrešna odluka".

Smit je rekao da æe od Evropskog suda tražiti da presuda ne poène da se primenjuje dok se èeka odluka na žalbu Majkrosofta, što je proces koji može da potraje godinama. Tela Evropske Unije koja nadgledaju primenu antimonopolskih propisa izgubila su na sudovima nekoliko sluèajeva tokom poslednjih godina, ali komesar za poslovnu konkurenciju, gospodin Monti, kaže da je uveren da æe ovog puta stav Evropske Unije nadvladati. S druge strane, gospodin Smit sa istim optimizmom oèekuje da æe sud sagledati stvari iz ugla Majkrosofta. On se žalio da je Evropska Unija odbila predlog Majkrosofta da kompanija iz Sijetla odmah plasira na tržište verziju Windows-a sa još tri razlièita media plejera, pored svog. Evropska Unija je predlog odbacila jer je smatrala da bi to omoguæilo Majkrosoftu da diktira buduæe standarde u dekodiranju, distribuciji i reprodukciji digitalne muzike i video fajlova.

Majkrosoft, èiji se operativni sistem Windows, prema grubim procenama, koristi na nekih 90 odsto kompjutera u svetu, tvrdi da æe ga ova odluka Evropske Unije onemoguæiti da potrošaèima ponudi proizvod koji se stalno usavršava. Meðutim, Evropska Unija je odluèna u nameri da pokaže da može da utièe na to kako æe se moæne kompanije ponašati na kontinentu kada je u pitanju biznis vredan više milijardi dolara.

XS
SM
MD
LG