Linkovi

Komemoracija u Madridu - 2004-03-24


Lideri širom Evrope pridružili su se rodjacima žrtava teroristièkih napada u Madridu, na državnoj sahrani u glavnom gradu Španije u èast 190 gradjana poginulih u napadima. Dopisnik Glasa Amerike iz Brisela, Rodžer Vilkison, navodi u svom izveštaju da je ta poseta omoguæila nekima od lidera, koji su prisustvovali toj komemoraciji, da se pozabave znaèajnim politièkim posledicama tih teroristièkih napada.

U madridskoj katedrali, Almudena, španska kraljevska porodica bila je na èelu povorke ozalošæenih . Misi u katedrali prisustvovali su i èlanovi drugih kraljevskih porodica i politièki lideri iz Evrope i širom sveta, izražavajuæi saoseæanje sa žrtvama najgorih teroristièkih napada u istoriji Španije.

Rimokatolièki biskup, kardinal Antonio Marija Rouko Varela, izjavio je da æe teroristi koji su naneli takav bol morati da odgovaraju i pred svetovnim i pred božjim sudom pravde.

To je bio još jedan bolan dan za porodice žrtava koje su poginule u madridskim prigradskim vozivima, tokom jutarnjeg saobraæajnog špica, pre 13 dana. Mada je komemorativna sveèanost bila snažan izraz nacionalne i internacionalne solidarnosti, ona je obavljena u vreme dramatiènih politièkih promena u Španiji. Tri dana nakon napada, španski biraèi su pružili socijalistièkom lideru, Hozeu Rodrigezu Sapateru neoèekivanu pobedu nad tekuæim predsednikom, koga su mnogi Španci optužili da je izazvao teroristièke napade podrškom Sjedinjenim Državama predvodjenom ratu u Iraku. Rodrigez Sapatero je rekao da æe do kraja juna iz Iraka povuæi 1300 španskih vojnika, ukoliko ta misija ne predje pod okrilje UN. On je takodje obeæao da æe unaprediti odose sa Francuskom i Nemaèkom, odbacujuæi tesne odnose sa SAD, koje je održavala dosadašnja konzervativna vlada, prelazeæi na pro-evropsku poziciju.

Novi španski lider se odvojeno sastao sa briatnskim premijerom, Tonijem Blerom, i amerièkim državnim sekretarom, Kolinom Pauelom, i drugima, ali nikakvi detalji nisu izneti o sadržaju tih razgovora.

XS
SM
MD
LG