Linkovi

Stanje žena na Bliskom istoku - 2004-03-23


Omanski sultan, Kabus bin Said, postavio je ovog meseca Ravaju bin Saud Busaidi, na položaj ministra za visoko obrazovanje - kao prvu ženu u Vladi. Amerièki predsednik, Džordž Buš, rekao je da je time oznaèen poèetak “izuzetnog vremena”.

“Videli smo pad surovih tirana. Svedoci smo pojave demokratije na Bliskom istoku. Gledamo kako žene zauzimaju zaslužena mesta u sredinama koje su doskora bile neverovatno zatvorene i opresivne. Vidimo moæ i privlaènost slobode u svakoj kulturi“, rekao je amerièki predsednik, ukazavši da se situacija menja i u Maroku, gde je kralj Muhamed Hasan “predložio zakone o zaštiti prava žena”.

“Kralj se zapitao kako neka zajednica može da napreduje ako žene, koje èine polovinu stanovništva, vide da im se krše prava i pate zbog nepravde, nasilja i potiskivanja ustranu, bez obzira na dostojanstvo i pravdu koju im - kako je kralj rekao - garantuje naša uzvišena vera? To je jaka izjava o slobodi. Marokanski kralj je u pravu. Amerika podržava i njegovo velièanstvo i sve koji dele to temeljno ubeðenje. Buduænost muslimanskih zemalja bi za sve bila bolja uz potpuno uèešæe žena”, rekao je predsednik Buš. Na Bliskom istoku i drugde se napreduje u pogledu poštovanja prava žena. Ipak, previše žena je i dalje suoèeno sa ugnjetavanjem, nasiljem i predrasudama. Kako je rekla Faranas Nazir, osnivaèica Avganistanskog udruženja žena, “zajednica je poput ptice - ima dva krila, a ako je jedno slomljeno, ptica ne može da leti”.

XS
SM
MD
LG