Linkovi

Demokratski blok podržava kantonizaciju Kosova - 2004-03-23


Predsednik Srpskog nacionalnog veæa Kosova i Metohije i poslanik Demokratske stranke Srbije Vuko Antonijeviæ izrazio je nadu da æe plan o kantonizaciji biti usvojen u Skupštini, a kao moguæe kantone naveo Štrpce, Centralno Kosovo, Pomoravlje, Severno Kosovo, Veliku Hoèu i Orahovac. Ovde se ne radi ni o podeli Kosova, niti kantonizacija vodi u gubitak dela teritorije nego jednostavno ono što je realnost, da se poboljšaju uslovi uslovi života i zato nema vremena ni za kakve kalkulacije, rekao je Antonijeviæ.

Partija G17 Plus založila se da Savet bezbednosti donese novu rezoluciju o Kosovu kojom bi ta pokrajina bila podeljena na srpski i albanski entitet, a autor državnog programa te stranke Èedomir Antiæ smatra da rekao takvo ureðenje ni u kom sluèaju ne bi dovelo u pitanje stabilnost regiona. Mi smatramo da se pokazalo da Albanci i Srbi na Kosovu i Metohiji mogu da žive jedni pored drugih ali više ne jedni sa drugima, kaže Antiæ.

Predsednik Demokratske stranke Boris Tadiæ ocenjuje potpuno necelishodnim ponašanje onih politièara koji sada traže konaèno rešenje za Kosovo i upozorava da takav nastup u svetu ostavlja utisak da u Srbiji ne postoji elementarna saglasnost oko nekih važnih pitanja vezanih za Kosovo. Moj predlog je da posle povratka premijera Koštunice iz Brisela, politièke stranke kroz Parlament zajedno sa ljudima iz intelektualne javnosti koji dobro razumeju problem Kosova i Metohije u jednom vrlo kratkom periodu definišu osnovnu strategiju Srbije za Kosovo i Metohiju, predlaže Tadiæ.

Delegacija Parlamentarne skupštine Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju koja u Beogradu sa predstavnicima vlasti razgovara o stanju na Kosovu obavestila je domaæine da je ta evropska integracija pokrenula inicijativu za organizovanje dijaloga predstavnika Skupštine državne zajednice, republièkih Skupština Srbije i Crne Gore i Skupštine Kosova kao doprinos smirivanju krize u toj pokrajini.

XS
SM
MD
LG