Linkovi

Oštra reakcija Bele kuæe na kritike o terorizmu - 2004-03-22


Bela kuæa je oštro reagovala na knjigu bivšeg funkcionera u Savetu za nacionalnu bezbednost u kojoj se iznose ozbiljne kritike naèina na koji je administracija predsednika Buša vodila rat protiv terorizma. Izveštava novinarka Glasa Amerike, Pola Vulfson.

Rièard Klark, koji je bio savetnik za borbu protiv terorizma u nekoliko administracija, ukljuèujuæi i sadašnju, podneo je ostavku prošle godine. U svojoj knjizi Klark iznosi tvrdnju da je admnistracija ignorisala pretnje al Kaide pre 11. septembra 2001. godine. On takodje navodi da je od samog poèetka Bela kuæa bila opsednuta Irakom i da je pokušala da iskoristi napade od 11. septembra kao izgovor za rat protiv Sadama Huseina. Klark takodje preprièava svoj razgovor sa predsednikom Bušom - dan nakon napada. Prema njegovim reèima, predsednik mu je naložio da pregleda dostupne informacije kako bi pronašao neku vezu sa Irakom. U intervjuu za program tv mreže CBS, «60 minuta», bivši koordinator za borbu protiv terorizma u Beloj kuæi, naveo je šta se zatim dogodilo.

Rekao sam - gospodine predsednièe, mi smo nastojali da pronadjemo tu vezu i ranije - nismo ništa pronašli. On mi je ponovo rekao – Irak, Sadam - pronadjite neku vezu. Svakako nije rekao - izmislite tu vezu. Ali, ceo razgovor kod mene nije ostavio nikakvu sumnju da je Džordž Buš želeo da dobije izveštaj u kojem bi stajalo da je Irak odgovoran.

Klarkova knjiga pod nazivom «Protiv svih neprijatelja», je prva knjiga u kojoj se detaljno prikazuje naèin na koji je administracija vodila rat protiv terorizma, a koju je napisao neko ko je zapravo uèestvovao u tom procesu. Tvrdnje iznete u knjizi oèigledno su pogodile mnoge od njegovih bivših kolega koje su odmah dovele u pitanje Klarkov kredibilitet. Predsednikov savetnik za nacionalnu bezbednost, Kondoliza Rajs, reagovala je jednim èlankom u juèerašnjem izdanju lista Vašington Post, u kojem je istakla da je administracija od samog poèetka nastojala da odgovori na pretnju al Kaide. Ona je takodje navela da je predsednik Buš bio u pravu kada je insistirao da se sve moguænosti uzmu u obzir u analizi napada od 11. septembra. Osim ovog èlanka, gospodja Rajs je dala nekoliko intervju u juèerašnjim jutarnjim programima vodeæih amerièkih tv mreža. U emisiji tv mreže NBC, ona je rekla da je - kada je poèinilac napada, predsednik Buš zahtevao odluènu akciju.

Predsednik se vratio u Belu kuæu, pozvao me i rekao - saznao sam od direktora CIE, Džordžða Teneta, da nema dokaza o vezi izmedju Sadama Huseina i 11. septembra. Radi se o Avganistanu - Irak æemo ostaviti po strani.

Portparol Bele kuæe, Skot Mekklelan, je takodje izneo oštre kritike na raèun Klarkove knjige.

Njegova tvrdnja da smo mogli da uèinimo nešto da spreèimo napade od 11. septembra je veoma neodogovorna, uvredljiva i - potpuno netaèna.

Meklelan je naveo da se predsednik Buš ne seæa razgovora sa Klarkom dan posle napada 11. septembra. Upitan da kaže šta je moglo da navede Klarka da iznese svoje tvrdnje, Mekklelan je napomenuo da Klarkov blizak prijatelj radi u predizbornom štabu senatora Džona Kerija, verovatnog predsednièkog kandidata Demokratske stranke, dodavši da je Klarkova knjiga verovatno politièki motivisana.

On se pojavljuje sa svojom knjigom usred predizborne kampanje i verovatno želi to da iskoristi za njenu promociju.

Medjutim, Rièard Klark negira da nastoji da pomogne Demokratama, istièuæi da se smatra stranaèki neopredeljenim. Klark dodaje da je bio vladin službenik 30 godina i da smatra da mu je dužnost da iznese èinjenice. On æe danas i sutra izneti svoje mišljenje i pred komisijom koja istražuje napade od 11. septembra 2001.

XS
SM
MD
LG