Linkovi

SAD apeluju na uzdržanost na Bliskom istoku - 2004-03-22


Bela kuæa je saopštila da nije bila upoznata sa planovima Izraela da ubije lidera Hamasa, Šeika Ahmeda Jasina. Dopisnica Glasa Amerike Pola Volfson izveštava da amerièki funkcioneri sada apeluju na uzdržanost svih umešanih strana u tom regionu:

Savetnik za Nacionalnu bezbednost, Kondoliza Rajs, kaže da Sjedinjene Države nisu bile unapred upozorene na ovo ubistvo. U današnjoj emisiji TV mreže NBC, ona je demantovala da su izraelski lideri informisali predsednika Buša da taj napad neposredno predstoji.

”Podsetimo se da je Hamas teroristièka organizacija i da je Šeik Jasin lièno, kako verujemo, bio umešan u planiranje teroristièkih napada. Medjutim, Sjedinjene Države naravno nisu unapred upozorene na to ubistvo.“

Gospodja Rajs nije konkretno osudila napad na lidera Hamasa, koji je ubijen zajedno sa sedam saradnika dok je rano jutros izlazio iz džamije u Pojasu Gaze. Medjutim, ona je apelovala na Izraelce i Palestince da ostanu mirni i da se usredsrede na potrebu da se mirovni proces pokrene sa mrtve taèke.

”Uvek postoje naèini da se postigne bolja stvarnost na Bliskom istoku i neke od stvari koje pominju Izraelci, u smislu povlaèenja iz izvesnih oblasti, mogle bi da pruže nove moguænosti. Stoga se nadam da neæe biti uèinjeno ništa što bi iskljuèilo te nove moguænosti.“

Predstavnik Bele kuæe Skot MekLelan je izrazio slièno gledište neposredno nakon toga na brifingu za novinare. On je rekao da se administracija predsednika Buša usredsredjuje na to da se Izraelci i Palestinci podstaknu da nastave sa ostvarenjem solucije dve države. MekLelan je rekao da je administracija u stalnom kontaktu sa svim stranama u regionu, ali je takodje odbacio ideju da su Sjedinjene Države na neki naèin dale odobrenje Izraelu da ubije lidera Hamasa. Kako je rekao: ”Mi nismo saobraæajna policja...ne dajemo zeleno svetlo“.

XS
SM
MD
LG