Linkovi

Reakcije u Evropi i arapskom svetu na ubistvo Šeika Ahmeda Jasina - 2004-03-22


Evropske vlade, kao i vlade arapskih zemalja, osudile su ubistvo lidera Hamasa, Šeika Ahmeda Jasina, koje su izvršile izraelske snage, istakavši da se njime krši medjunarodno pravo i potkopavaju mirovna nastojanja na Bliskom istoku. Izveštavaju dopisnici Glasa Amerike - Rodžer Vilkison, iz Brisela i Keri Šeridan, iz Kaira.

U sedištu Evropske unije u Briselu vlada atmosfera duboke zabrinutosti nakon izraelskog raketnog napada u kojem je ispred jedne džamije u Gazi poginuo Šeik Jasin. Britanski sekretar za inostrane poslove Džek Stro je rekao novinarima:

”Svi mi razumemo potrebu Izraela da se brani od terorizma u okvirima medjunarodnog prava. Izrael ipak nema pravo da vrši bespravna ubistva i stoga osudjujemo ovaj incident. On je neprihvatljiv i neopravdan i malo je verovatno da æe postiæi željeni cilj.“

Ministri Evropske unije izdali su saopšenje u kojem osudjuju ubistvo Šeika Jasina, navodeæi da je njime situacija na Bliskom istokuovedena dpo usijanaja. U istom saopštenju reèeno je takodje da Izrael nema pravo na vansudska ubistva. Osude su izrazili i danski ministar inostranih poslova Per Stig Meler, francuski ministar inostranih poslova Dominik De Vilpen, kao i šef inostrane politike Evropske unije Havier Solana koji je rekao:

”Situacija je zaista ozbiljna. Nadam se da æe biti kontrolisana na terenu. Ovo nisu dobre, veæ loše vesti, ali se nadam da æe se situacija uskoro u normalizovati. to samo pokazuje da još puno toga treba uraditi na Bliskom istoku.“

Poljski ministar inostranih poslova Vloðimjež Æimoševiè je izjavio kako strahuje da bi eventualna odmazda Hamasa mogla da zapali Bliski istok i proširi konflikt na Evropu. U medjuvremenu, arapski lideri smatraju da æe ovo ubistvo imati ozbiljne konsekvence širom regiona. U medjuvremenu, egipatski predsednik Mubarak je otkazao konroverznu sutrašnju posetu egipatskih zakonodavaca Izraelu, povodom 25. godišnjice potpisivanja egipatsko-izraelskog mirovnoig sporazuma:

Predsednik Mubarak je istakao da ubistvo osnivaèa Hamasa, vezanog za invalidsku stolicu, oznaèava kraj blisko istoènog mirovnog procesa i da æe imati posledice u èitavom regionu.

Vest o ubistvu Jasina, koje je navodno lièno naredio izraelski premijer Ariel Šaron, dovela je do gnevnih demonstracija širom arapskog sveta - od Libana do Egipta, Jordana i Jemena. Palestinski premijer Ahmed Kureia je nazvao ubistvo kukavièkim èinom koji otvara vrata haosu. Predstavnik Arapske lige Predstavnik ”Brigade muèenika Al Akse“, pozvao je na rat i obeæao da æe napad na Izrael biti izvršen u roku od nekoliko sati. Slièno upozorenje je izdao i lider zabranjene egipatske radikalne islamske grupe, Muslimansko bratstvo. U saopštenju lidera Islamskog Džihada, Ramadana Šalaha osudjuju se, kako se navodi, gluvi i slepi arapski lideri koji se oglašavaju samo da bi branili Izrael. On je takodje rekao da Izrael guši palestinski narod.

XS
SM
MD
LG