Linkovi

Film “Eternal Sunshine of the Spotless Mind“ - 2004-03-21


"ETERNAL SUNSHINE OF THE SPOTLESS MIND" je crna romantièna komedija na poèetku koje Džoel, koga tumaèi Džim Keri, sa zaprepešæenjem otkriva da je njegova devojka Klementajn, koju tumaèi Kejt Vinslet, namerno izbrisala iz seæanja sve uspomene na njihovu burnu vezu. Oèajan, Džoel stupa u kontakt sa Hauardom Mierzvaikom, koga tumaèi Tom Vilkinson, pronalazaèem procesa brisanja pamæenja i odluèuje da Klementinu izbriše iz seæanja.

Meðutim, desi se upravo suprotno i Džoel umesto da zaboravi - ponovo poèinje da se seæa strasti i zadovoljstva koje je nekada oseæao sa Klementajn. Zaplet filma zapravo leži u Džoelovim seæanjima, od kojih ne može da ga izbavi ni cela ekipa doktora Hauarda, u kojoj su Kirsten Danst, Mark Rafalo i Elajdža Vud. Džoel je ozbiljan i retrospektivan lik, ali ne nedostaje mu humor, kaže Džim Keri.

“Mislim da on nosi humor koji se ispoljava kada prolazimo kroz njegov mozak ili stranice u njegovom dnevniku. Klemantajn je zapravo manifestacija svega onoga što se dešava u njegovoj glavi, ali što on ne može da izrazi. Mislim da je Džoel veoma složen lik.”

Iako tumaèi veoma spontanu i vetropirastu Klementajn, Kejt Vinslet kaže da je ulogu prihvatila zapravo zbog romantiène prièe.

“Svidelo mi se to da postoji privlaènost izmedju dvoje totalno suprotnih likova, jer na takav odnos nailazimo veoma èesto. Oni treba da budu zajedno, ja u to èvrsto verujem, ali njihove prirode ih dovedu do toga da izbrišu jedno drugo iz pamæenja. Sve se dogadja u inverziji, što film pravi interesantnijim.”

Film je režirao Mišel Gondri, francuski reditelj koji je karijeru poèeo režiranjem spotova muzièkih zvezda. "ETERNAL SUNSHINE OF THE SPOTLESS MIND" je njegova druga saradnja sa scenaristom Èarlijem Kaufmanom, koji je napisao i njegov film ”Ljudska priroda“. Kaufmana pamtino i po dovitljivim scenarijima za film ”Biti Džon Malkoviè“, ”Adaptacija“ i ”Ispovesti opasnog uma“.

“Mislim da su konfuzija i istraživanje neodvojivi deo ovog filma. U Džoelovoj glavi postoji konfuzija i želeli smo da se publika saživi sa tim.”

"ETERNAL SUNSHINE OF THE SPOTLESS MIND" je sniman tokom prva tri meseca 2003. sa budžetom od 35 miliona dolara. U Evropu dolazi iduæeg meseca.

XS
SM
MD
LG