Linkovi

Holkeri: Nasilje na Kosovu organizovali ekstremisti - 2004-03-21


Šef UNMIK-a Hari Holkeri izjavio je da veruje da su ekstremisti organizovali nasilje na Kosovu, rekavši da æe odgovorni biti izvedeni pred lice pravde.

Holkeri je to izjavio nakon što je nasilje u najveæem dijelu Kosova utihnulo i pošto su trupe KFOR-a preduuzele energièije akcije širom pokrajine.

"Možda je nasilje na samom poèetku bilo spontano ali posle toga odreðene ekstremistièke grupe su imale priliku da manipulišu sa situacijom i zato sada radimo na tome da ih što brže izvedemo pred lice pravde", rekao je Hari Holkeri.

Trenutno, oko hiljadu i stotinu proteranih Srba, nalazi se pod zaštitom KFOR-a, dok se još oko dve i po hiljade Srba i pripadnika drugih manjina sklonilo u mesta poput Graèanice gde su njihovi sunarodnici u veæini.

Danas su u selu Èabra kod Zubinog Potoka sahranjena dvojca deèaka, koji su se u sredu utopili u Ibru, što je bio povod za višednevno nasilje na Kosovu i Metohiji. Sahrani je priustvuovalo nekoliko hiljada Albanaca. Incidenata nije bilo, a skup je obezbeðivao veliki broj vojnika KFOR-a.

Selo Èabra, koje se nalazi 25 kilometara severno od Prištine, jedino je albansko selo u ovom delu Kosova i okruženo je srpskim selima. Šef policije UNMIK-a za sever Kosova i Metohije Beri Polin izjavio je da nema dokaza za tvrdnje da su se trojica albanskih deèaka udavila u Ibru bežeæi pred Srbima, prenosi AFP. Portparol policije UNMIK-a Derik Èepel izjavio je radiju B92 da su istražitelji u subotu razgovarali sa preživelim albanskim deèakom. Èepel je rekao da je istraga i dalje u toku, da se zakljuèak ne može doneti samo na osnovu jednog iskaza i da æe rešenje tog sluèaja zavisiti od drugih dokaza i iskaza svedoka.

Dan Žalosti u Srbiji i Crnoj Gori

Nedelja je u Srbiji i Crnoj Gori proglašena za Dan žalosti. Inaèe, iz Beograda su veæ krenuli konvoji s humanitarnom pomoæi za kosovske Srbe. Hiljade ljudi u Beogradu se odazvalo apelu i donelo hranu, odeæu, posteljinu i deèje igraèke za sunarodnike koji su morali da napuste svoje.

Vlada Srbije apelovala je u nedelju na organizacije i graðane koji imaju kamp kuæice, montažne kuæice, stambene i poslovne kontejnere da Srbima koji su prethodnih dana na Kosovu ostali bez svojih kuæa pomognu obezbeðivanjem privremenog smeštaja. Cilj države Srbije da se u najbržem roku obnove sve kuæe koje su zapaljene "u organizovanom oružanom teroru" na Kosovu, saopštava Vlada i poruèuje da je sada "najpreèi zadatak da elementarno zbrinemo naš narod koji se nalazi na zgarištima svojih domova".

XS
SM
MD
LG