Linkovi

Erupcija nasilja na Kosovu zasenila je sastanak lidera evropskih zemalja u Bratislavi - 2004-03-19


Erupcija nasilja na Kosovu zasenila je sastanak lidera evropskih zemalja u Bratislavi na kome se razgovara o proširenju Evropske Unije i NATO-a. Dopisnik «Glasa Amerike» Stefan Bos izveštava iz glavnog grada Slovaèke da domaæini skupa apeluju na NATO da, bez obzira na novo krvoproliæe, ne digne ruke od Balkana.

S obzirom na proširenje NATO-a i Evropske Unije planirano u naredna dva meseca, na ovom samitu trebalo je da se razgovara o novom planu za širenje Evrope. Meðutim, od samog poèetka dominantna tema u razgovorima je nasilje na Kosovu, gde su se poslednjih dana dogodili najgori meðuetnièki sukobi od završetka rata u toj srpskoj pokrajini 1999. godine. Nekadašnji pregovaraè na Balkanu Karl Bilt održao je panel diskusiju u okviru samita na kojoj je trebalo da se govori o demokratiji, ali je i veæi deo te diskusije bio posveæen situaciji na Kosovu. Bilt je rekao da je izuzetno zabrinut zbog toga što se na Kosovu i u Srbiji spaljuju crkve i džamije. Nekadašnji švedski premijer dodao je da postoji moguænost da doðe do dramatiène eskalacije konflikta, jer se sukobi ubrzano šire. Domaæin skupa, Slovaèka, jedna je od sedam mahom bivših komunistièkih zemalja koje æe se u narednih nekoliko nedjelja prikljuèiti NATO-u. Premijer Slovaèke Mikulaš Curinda (Mikulas Dzurinda), apelovao je na severno-atlantsku alijansu da ne zatvori vrata balkanskim zemljama posle predstojeæe faze proširenja.

«Nažalost, trenutni nemiri na Kosovu podseæaju nas da posao još nije završen, da se pred nama i dalje nalaze teška pitanja. Meðutim, ovo nije 1999. Državni lideri u regionu postigli su ogroman napredak. Ja verujem da na predstojeæem samitu u Istanbulu, NATO treba da preduzme konkretne korake i pozove Albaniju, Hrvatsku i Makedoniju da se prikljuèe organizaciji. Jednako je važno da Bosna i Hercegovina i Srbija i Crna Gora budu pozvane da se ukljuèe u NATO-ov program 'Partnerstvo za mir'» Lideri balkanskih zemalja posebno zabrinuti zbog situacije u Srbiji. Rumunija, još jedan novi èlan NATO-a, ima svoje vojnike na Kosovu, a njen premijer Adrijan Nastase kaže da njegova zemlja trenutnu situaciju shvata veoma ozbiljno.

«Rumunija je ukljuèena i tako æe i ostati. Rumunska žandarmerija i vojna policija patroliraju ulicama Kosovske Mitrovice. Svaki napad na trupe K-FOR-a i osoblje UNMIK-a je nedopustiv i svi izvršioci takvih napada moraju biti izvedeni pred lice pravde, što je pre moguæe»

Rumunski premijer Nastase i drugi istoèno-evrospki lideri smatraju da che NATO i Evropska Unija napravili grešku ako ne nastave da se šire prema Balkanu, jer poveæanje broja èlanica smatraju najboljim naèinom da se promovišu ljudska prava i prosperitet u regionu. Lideri nekih istoèno-evropskih zemalja i bivših sovjetskih republika izrazili su zabrinutost da bi u Evropi, posle proširenja NATO-a i EU, moglo doæi do novih post-komunistièkih podela, jer æe se neke zemlje naæi u naprednim organizacijama, a neke æe ostati izvan njih.

U medjuvremenu, iz kancelarije američkog senatora Džordža Vojnovića rečeno nam je da on sa velikom zabrinutošću prati razvoj dogadjaja na Kosovu i da je u stalnom kontaktu sa Stejt departmentom. Senator Vojnović, sa kojim ćemo razgovorati o najnovijim dogadjajima na Kosovu po njegovom povratku u Vašington, posebno je zainteresovan za to krizno područje i izražava nadu da će se situacija što hitnije smiriti. Kongresmen Kristofer Smit, predsedavajući Helsinškog odbora Predstavničkog doma američkog Kongresa, uputio nam je sledeću poruku: ”Najoštrije osudjujem nasilje na Kosovu koje ničim ne može biti opravdano... To nije srpska ili albanska tragedija -- to je istinski ljudska tragedija: nedužni ljudi se ubijaju i ranjavju; bogomolje se napadaju i uništavaju. Apelujem na medjuanrodnu zajednicu da preduzme sve potrebne korake da se spreči dalje nasilje. Narod Kosova -- kaže na kraju poruke kongresmen Smit -- mora kao prvi prioritet prihvatiti svoju sopstvenu etničku raznolikost, pridržavati se vladavine zakona i poštovati ljudska prava svakog muškarca, žene i deteta.“

XS
SM
MD
LG