Linkovi

“Iraèka sloboda“ - 2004-03-18


19. marta æe biti obeležena prva godišnjica poèetka operacije Iraèka sloboda i kraja režima Sadama Huseina. Svet je upoznat sa zlodelima Sadama Huseina. Više od dve decenije, on je terorisao iraèki narod i pretio iraèkim susedima. On je koristio hemijsko oružje protiv Irana i protiv Iraèana, naroèito iraèkih Kurda. On je izvršio napade na Iran i Kuvajt i ispalio balistièke rakete na Iran, Izrael, Saudijsku Arabiju i Bahrain. Amerièki sekretar za odbranu, Donald Ramsfeld, rekao je da je tek pošto su iskorišæene sve miroljubive akcije, koalicija pod vodjstvom SAD preuzela akciju.

“Tokom 12 godina, i posle l7 rezolucija Saveta bezbednosti UN, Amerika i svetska zajednica dale su Sadamu Huseinu svaku moguænost da izbegne rat, jednostavnim pridržavanjem odredaba primirja nakon prvog Zalivskog rata - da se Irak razoruža i dokaže da je to uèinio. Umesto razoružanja, kao što su to svojevremeno uèinili Kazahstan, Južna Afrika i Ukrajina kao što to sada èini Libija Sadam je izabrao obmanu i prkos. Ala Katem je iraèki fudbaler, koji je kažnjen zbog gubitka utakmica. On je rekao jednom novinaru: “Oseæamo se bolje posle pada režima. Sada smo stvarno sretni. Olsobodjeni smo naše more.”

Medjutim, ozbiljniji problemi su još uvek prisutni. Lojalne pristalice stranke BAAS i strani teroristi stavljaju na metu Iraèane i pripadnike koalicije pod vodjstvoom SAD. Mnogi su ubijeni ili ranjeni protekle godine. Ipak, veæina Iraèna, prema reèima Donalda Ramsfelda, smatra da je sticanje slobode vredno rizika.

“Iraèki vladajuæi savet usvojio je privremeni ustav, dokument koji æe služiti kao okvir za novu vladu dok se ne usvoji stalni ustav. Prema tom dokumentu, garantuje se sloboda vere, veroispovesti, sloboda izražavanja, pravo na okupljanje i organizovanje politièkih stranaka, kao i pravo na demonstracije i pravo glasa. Takodje se zabranjuje diskriminacija na osnovu pola, nacionalnosti, verske pripadnosti, kao i proizvoljna hapšenja.”

Pre godinu dana, ni jednu od tih ustavnih garancija iraèki gradjani nisu mogli ni da zamisle. Sada gradjani Iraka rade na tome da vladavina zakona postane realnost.

XS
SM
MD
LG