Linkovi

Hašim Taèi: ”Jedino zajedno možemo da uspemo ili da zakažemo na Kosovu!“ - 2004-03-18


Za komentar najnovijeg nasilja na Kosovu zamolili smo i Hašima Taèija, vodju Demokratske partije Kosova, koji je danas nakon izlaganja u amerièkom Institutu za mir bio gost u Glasu Amerike. ”Ovo što se dešava danas na Kosovu je jako ozbiljno... takvi dogadjaji su u suprotnosti sa nastojanjima na uspostavljanju standarda i štete dijalogu Prištine i Beograda. Nadam se da niko od politièkih lidera Kosova ne podržava te dogadjaje i pozivam narod Kosova da se povuèe sa ulica i nastavi normalan život,“ rekao je Hašim Taèi na poèetku razgovora sa našom koleginicom, Majom Draker.

Taèi: Moja poruka za sve gradjane Kosova, ne samo za Albance nego i za Srbe, Turke i Bošnjake, jeste da budu mirni, da se medjusobno poštuju, da više doprinesu toleranciji i da grade gradjansku demokratiju na Kosovu:

Draker: Šta je, po vašem mišljenu, uzrok današnje eksplozije nasilja na Kosovu?

Taèi: Mislim da to nije problem Evropske Unije veæ unutrašnji problem Kosova. Problem je poèeo u Mitrovici, gradu koji je podeljen, i mislim da medjuanrodna zajednica treba da mu pokloni više pažnje i da grad treba da bude jedinstven, sa civilnom administracijom. Nema buduænosti ako prihvatimo podelu Kosova i kosovskih gradova ili kantonizaciju. To je neprihvatljivo za nas na Kosovu i, nadam se, za medjuanrodnu zajednicu.

Draker: Ali, kao što znamo, incidenti su poèeli ranjavanjem srpskog mladiæa u Èaglavici. Kako možete da opravdate poziv na ujedinjeno Kosovo dok se takve stvari dešavaju, dok su manjine na Kosovu žrtve nasilja?

Taèi: Mislim da se radi o revoltu Srba i revoltu Albanaca. Vrlo je važno da niko od nas ne dodaje ulje na vatru nego da pozovemo ljude da odu kuæama i da prihvate novu stvarnost Kosova. Ne trebaju nam enklave na Kosovu, ne trebaju nam akti nasilja protiv Srba i Albanaca. Mislim da su ovi incidenti upereni protiv svih na Kosovu... Ima ubijenih Albanaca i ubijenih Srba, i to je primer onoga što ne bi smelo da se dešava na Kosovu. Mi zaista želimo da primenimo demokratske standarde i da stvorimo uslove za mir, stabilnost i toleranciju u medjuetnièkim odnosima.

Draker: Da li lideri kosovskih Albanaca èine dovoljno u osudi etnièki motivisanog nasilja?

Taèi: Mnogi to èine, neki ne...

Draker: Šta savetujete onima koji ne èine dovoljno?

Taèi: Moraju da preuzmu odgovornost za sve gradjane Kosova jer su na èelu kosovskih institucija, a ne naèelu kosovskih Albanaca. Bilo da se radi o predsedniku, premijeru, ili predsedniku skupštine -- oni su to za sve gradjane Kosova.

Draker: Šta mislite o dijalogu koji je nedavno nastavljen izmedju Beograda i Prištine sada, posle izbijanja sukoba na Kosovu? Taèi: Smatram da je tom procesu naudjeno, ali da on nije završen...

Draker: Nadate li se da æe biti nastavljen?

Taèi: Da, da.

Draker: Šta biste danas poruèili vlastima u Beogradu: situacija je zategnuta, vlada je održala vanrednu sednicu... Taèi: Mislim da je to igra vlade u Beogradu. Problemi Kosova su problemi Kosova, i mi ih rešavamo u Prištini sa medjuanrodnom zajednicom, a Beograd ne bi smeo da pribegava provokaciji na Kosovu...

Draker: A ko æe da brine o Srbima kad ginu, kad se ranjavaju... Taèi: Demoraktske institucije Kosova sa medjunarodnom zajednicom... Draker: ... da li se te demokratske insitucije stvaraju? Kako predvidjate....

Taèi: Institucije se izgradjuju, srpska zajednica se integriše u parlamentu i vladi Kosova, i na lokalnom nivou. Svi mi na Kosovu zajednièki radimo na novoj buduænosti Kosova, na nezavisnosti... Draker: Uz svo dužno poštovanje vaših stavova, moram da napomenom da su medju osnovnim uslovima standarda za Kosovo bezbednost, sloboda kretanja, sloboda izražavanja. Prema oceni medjunarodnih struènjaka, svega toga nema za Srbe na Kosovu. Šta možete vi lièno -- ne bezimeni kosovski politièari -- nego vi lièno da uèinite? Taèi: Problem Kosova nije moj lièni problem. Ja sam predsednik Demokratske partije Kosova...

Draker: Da, znam, ali ja VAS pitam..

Taèi: ... i ta partije je na èelu vlade, i ponosan sam na veliku koaliciju svih manjina u toj vladi. To je vlada Kosova, nije to Taèijeva vlada, nije to vlada PDK-a, nije to vlada Albanaca, samo Albanaca, veæ svih gradjana Kosova.

Draker: Šta onda u ovom èasu poruèujete, ne kosovskim Albancima, nego uplašenim Srbima -- gradjanima Kosova -- u Èaglavici, Peæi, Kosovskoj Mitrovici i možda drugde... Šta njima možete dakažete?

Taèi: Moja poruka Srbima glasi da se više integrišu u kosovsko društvo, u intitucije, i da se vrate na Kosovo. A medjunarodnu zajednicu pozivam da za sve to ostvari veæu bezbednost. Nadam se da æemo moæi da živimo zajedno, jer jedino zajedno možemo da uspemo ili da zakažemo na Kosovu.

XS
SM
MD
LG