Linkovi

Lavrov predvidja nastavak strateškog partnerstva sa SAD - 2004-03-17


Novi ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov izjavio je da æe Rusija i Sjedinjene Države nastaviti da budu, kako se izrazio ”strateški partneri“. Meðutim, na svojoj prvoj konferenciji za novinare od imenovanja Lavrov je takoðe snažno kritikovao amerièku politiku prema Iraku. Više detalja iz Moskve od dopisnice Glasa Amerike Lise MekAdams.

Ministar Lavrov je rekao da se bezbednosna situacija u Iraku pogoršava i da Rusija i dalje smatra da bi Ujedinjene nacije trebalo da imaju centralnu ulogu u uspostavljanju reda i izgradnji zemlje. Lavrov je takoðe rekao da ne veruje u izjave Sjedninjenih Država o iraèkom oružju za masovna uništavanja i da su amerièke tvrdnje da je svrgnuti iraèki lider Sadam Husein do poslednjeg dana obmanjivao Ujedinjene nacije, po reèima Lavrova, neosnovane.

Ministar Lavrov je rekao da bi voleo da vidi dokaze i još jednom ponovio da Rusija smatra da Sjedninjene Države nisu pružile dokaz o najnovijim optužbama da je njegova zemlja prodavala oružje koje je završilo u Iraku. Rusija je bila jedan od najžešæih kritièara prošlogodišnjeg rata u Iraku, a te kritike je vrlo èesto prenosio upravo Sergej Lavrov koji je tada bio ruski ambasador u Ujedinjenim nacijama. Meðutim, u pogledu drugih pitanja sa kojima se suoèavaju Rusija i Sjedinjene Države Lavrov je bio pomirljiviji. On je rekao da predsednici obe zemlje rade na strateškom partnerstvu ukljuèujuæi zajednièke poglede na bezbednost.

Sergej Lavrov je istakao da skoro ništa ne može podeliti Rusiju i Sjedinjene Države kada se radi o strateškim ciljevima od zajednièkog interesa da se osigura mir i stabilnost u svetu. Dve strane možda nisu uvek saglasne oko primene metoda za postizanje cilja, ali razlike u mišljenju su normalna pojava meðu partnerima, rekao je Sergej Lavrov. Druga oblast u kojoj je Vašington nastojao da pridobije pomoæ Rusije, je da navede Iran na saradnju sa inspektorima za atomsku energiju Ujedinjenih nacija. Tim povodom ministar Lavrov je izjavio da je stav Moskve da Iran treba da poveæa saradnju kako bi uklonio sumnje da razvija program za proizvodnju atomskog oružja.

XS
SM
MD
LG