Linkovi

Žestoki sukobi na Kosovu - 2004-03-17


Sukobi u Kosovskoj Mitrovici nastavili su se satima pošto su policajci Ujedinjenih nacija zapoèeli sa pokušajuma da ih suzbiju i suzavcem i gumenim mecima rasteraju demonstrante. Oèevici kažu da su Srbi i Albanci pucali jedni na druge preko reke Ibar, koja deli grad na srpski i albanski deo. U pucnjavi su korišæene automaske puške i pištolji.

Lokalni stanovnici kažu da se napetost razbuktala kada su se dva albanska deèaka udavila u Ibru. Albanci kažu da su lokalni Srbi naterali da skoce u reku, po svemu sudeæi u znak osvete zbog prethodnog napada na jednog srpskog mladiæa.

Prištinska televizija je navela izjavu jednog deèaka koji je rekao da su njega i druge albanske deèake poterala srpska deca sa psom i da je zato skoèio u reku da bi se spasao. On je dodao da je plivao sa svojim mladjim bratom na ledjima, ali da se brat otpustio i potonuo.

Srbi u Kosovskoj Mitrovici, bili su gnevni zbog ozbiljnog ranjavanja pomenutog srpskog mladiæa vatrom iz vozila u prolazu.

U nastojanju da smire strasti, nekoliko stotina poljskih specijalaca formiralo je danas kordon na jednom od mostova u Kosovskoj Mitrovici, ispaljujuæi gumene metke na demonstrante. Na stotine policajaca vidjeno je u srpskom delu grada.

Najnoviji nemiri u Kosovskoj Mitrovici podvukli su zabrinutost da skoro pet godina od stavljanja Kosova pod zaštitu NATOa i upravu Ujedinjenih nacija, još nema nagoveštaja o moguæem pomirenju.

XS
SM
MD
LG