Linkovi

Sastanak Buš - Balkenende - 2004-03-16


Nakon sastanka u Ovalnoj kancelariji, premijer Balkenende je rekao da on i predsednik Buš imaju jasno razumevanje o potrebi za saradnji u borbi protiv terorizma.

“Važno je da svetska zajednica stoji rame uz rame i pokaže solidarnost u borbi protiv ovih užasnih napada.“

Prošlonedeljni bombaški napadi u Španiji padaju uoèi izbora, koji su doveli do poraza stranke Hose Marie Asnara, desno od centra, koja je bila jedan od najèvršæih saveznika administracije predsednika Buša u Evropi u ratu u Iraku. Lider socijalista je izjavio da æe do 30 juna vratiti kuæi više od hiljadu španskih vojnika u Iraku - ukoliko Ujedinjene nacije ne odobre njihovo prisustvo. Na pitanje da li misli da su bombaški napadi u Madridu uticali na ishod izbora u Španiji, predsednik Buš je rekao da æe teroristi ubijati nevine ljude kako bi naterali svet da popusti.

”To su hladnokrvne ubice. Oni æe ubjaiti nevine ljude kako bi uzdrmali našu rešenost. To je ono što žele da postignu. Oni nikada neæe pokolebati rešenost Sjedinjenih Država jer mi razumemo šta bi mogli da izgubimo.“

Predsednik je podvukao da teroristi ne samo da usmrtili gradjane Španije, veæ i Sjedinjenih Država, Turske i Saudijske Arabije. On je dodao da æe nastaviti da saradjuje sa prijateljima u cilju izvodjenja tih terorista pred lice pravde. Na pitanje holandskog novinara o apelima u Holandiji da ta zemlja povuèe svoje trupe iz Iraka, predsednik Buš je rekao da je to pitanje o kojem odluku treba da donese holandska vlada. On je rekao da æe premijer Balkenende doneti, kako se izrazio, odgovarajuæu odluku, jer se obojica slažu da je slobodni Irak od suštinske važnosti za mir u svetu.

”Premijer u svojoj zemlji mora da se pozabavi izvesnim pitanjima i on æe to uèiniti, medjutim, nema sumnje da on razume šta su naši rizici i da razume istorijsku priliku sa kojom smo suoèeni.“

Premijer Balkenende nije obeæao da æe zadržati svoje vojnike u Iraku, rekavši samo da æe odluku o tome doneti parlament.

”Mislim da je veoma dobro da imamo na umu situaciju u kojoj se našao iraèki narod i medjunarodnu borbu protiv terorizma. Važno je da zemlje saradjuju kako bi mogle da vode zajednièku politiku. To je veoma važno, ali u ovom momentu, to nema nikakve veze sa donošenjem odluka o situaciji u Iraku nakon prvog jula.“

Predsednik Buš je rekao da je od suštinske važnosti da saveznici ostanu rame uz rame sa Iraèkim narodom koji poèinje proces samouprave i da pomognu Iraèanima i Avganistancima da uspostave slobodna društva u svojim zemljama.

XS
SM
MD
LG