Linkovi

Srbi na Kosovu blokirali glavne putne pravce - 2004-03-16


Sinoænji dogadjaj dodatno je uznemirio preostale Srbe u centralnom delu Kosova,tako da je ranjavanje,Jovice Iviæa,za posledicu imalo masovne proteste i blokadu glavnih saobraæajnica prema Gnjilanu i Skoplju.

U svim srpskim enklavama formiran je Krizni štab,nastava na srpskom jeziku obustavljena je do naredne nedelje,a sa protesta je upuæen zahtev meðunarodnoj zajednici da je krajnje vreme «da shvati ozbiljnost stanja na Kosovu i pronaðe mehanizam za zaštitu preostalih Srba».Krizni štab je od UNMIK-a i KFOR-a,zatražio energiènu akciju i hapšenje izvršioce napada na Jovicu Iviæa,i rešavanje svih dosada izvršenih zloèina.Blokada putnih pravaca prema Gnjilanu preko Graèanice i prema Uroševcu i Skoplju, preko sela Èaglavica gde je sinoæ ranjen Iviæ,biæe nastavljena, navodi se u zahtevu Kriznog štaba, sve dok se ne na prilazima srpskim selima oko Prištine ponovo ne uvedu kontrolni punktovi KFOR-a. Krizni štab je takoðe zatražio da se u vremenu od 20.00 èasova do 6.00 èasova ujutro zatvori saobraæaj kroz srpska sela u centralnom Kosovu i da Vlada Srbije, zajedno sa Ministarstvom prosvete i UNMIK-om saèini plan zaštite srpske dece i uèenika.

Šef Civilne Misije na Kosovu Hari Holkeri zatražio je od meðuministarskog koordinatora u Vladi Kosova Milorada Todoroviæa da iskoristi svoj uticaj I smiri proteste širom srpskih enklava.

S druge strane Todoroviæ je istièe da bi “bolje smirilo situaciju to da UNMIK izaðe sa imenom osobe koja je to uradila, kao što bi trebalo da izaðu sa imenima onih koji su izvršili druga nedela."

Vlada Kosova I premijer Bajram Redžepi snažno su osudili oružani napad na Jovicu Iviæa u selu Èaglavica kod Prištine uz ocenu da se radi o kriminalnom aktu koji ugrožava život graðana i njihovo slobodno kretanje. U saopštenju Vlade Kosova navodi se da akti kao što je napad na Iviæa, ne služe miru i razvoju demokratije na Kosovu. ”Blokada puteva nije demokratski oblik izražavanja nezadovoljstva”,istièe se u saopštenju kosovske Vlade I apeluje na graðane “da poštuju zakon i ostave nadležnim vlastima da se bave svojim poslovima”.

XS
SM
MD
LG