Linkovi

Obnovljen Memorijalni centar Jasenovac - 2004-03-16


U svom govoru Sanader je rekao kako nema tog cilja, politièkog ili nekog drugog, kojim se mogu opravdati zloèini poèinjeni u logoru Jasenovac. Osuðujuæi svaki radikalizam, ekstremizam i vjersku netoleranciju za koje, prema njegovim rijeèima, nema mjesta u buduænosti Hrvatske premijer Sanader je istakao da zloèin u Jasenovcu ne smije biti zaboravljen.

Sanader smatra kako zbog istorijske istine treba prestati sa minimaliziranjem, ali i preuvelièavanjem broja žrtava Jasenovca napominjuæi kako su preuvelièavanju naroèito skloni velikosrpski ideolozi.

Na razlièite politièke manipulacije tragedijom u Jasenovcu upozorio je i predsjednik Spomen podruèja Jasenovac Slavko Goldštajn iznoseæi podatak da je prema relevantnim istraživanjima u logoru ubijeno oko 80.000 ljudi. On je naglasio kako je logor u Jasenovcu bio stravièna ljudska klanica, a nikako ne obièan radni logor kako se to tvrdi u jednom dijelu hrvatske javnosti.

Sveèanosti obilježavanja obnove Spomen podruèja prisustvovali su i predstavnici srpske, romske i jevrejske zajednice u Hrvatskoj kao i autor spomenika Jasenovaèki cvijet beogradski arhitekta Bogdan Bogdanoviæ.

XS
SM
MD
LG