Linkovi

Pauel o teroristièkim napadima - 2004-03-15


Državni sekretar Kolin Pauel kaže da ne veruje da æe poraz proamerièki orijentisane vladajuæe Narodne partije na juèerašnjim parlamentarnim izborima u Španiji dovesti do slabljenja predanosti te zemlje borbi protiv terorizma. Dopisnik Glasa Amerike, Dejvid Golast izveštava iz Nju Delhija gde državni sekretar poèinje svoju turneju po zemljama južne Azije.

Sekretar Pauel je izjavio da nije imao vremena da temeljito analizira rezultate parlamentarnih izbora u Španiji kao ni moguænost da su užasavajuæi teroristièki napadi prošlog èetvrtka u Madridu uticali na ishod izbora. Medjutim, u razgovoru sa novinarima tokom leta ka Nju Delhiju, Pauel je rekao da ne veruje da æe ishod izbora umanjiti ulogu Španije u borbi protiv terorizma.

«Terorizam mora da bude poražen i mislim da španski narod nije spreman da pruži bilo kakav podsticaj teroristima ili da im pruži bilo kakav utisak da im se španska vlada neæe u potpunosti suprotstaviti, bez obzira na to koji premijer ili koja stranka æe obrazovati tu vladu. Španija se suoèavala sa teroristima decenijama i vodila je borbu protiv terorizma dugo vremena pre napada od 11. septembra 2001. «

Administracija predsednika Buša je imala bliske odnose sa vladom odlazeæeg premijera Hose Maria Asnara, a njegov naslednik na položaju lidera Narodne partije, Mariano Rahoj, najavio je da æe nastaviti politiku premijera Asnara ukljuèujuæi i nastavak prisustva 1300 španskih vojnika u Iraku. Medjutim, lider pobednièkih socijalista, Hose Luis Sapatero, najavio je da æe povuæi španske vojnike iz Iraka ukoliko UN ne dobiju novi mandat u toj zemlji. Sekretar Pauel je u razgovoru sa novinarima rekao da æe situacija u Iraku biti suštinski izmenjena zvaniènim okonèanjem okupacije pod vodjstvom Sjedinjenih Država, krajem juna, i prenosom suvereniteta privremenoj iraèkoj vladi. On je dodao da SAD saradjuju sa Iraèkim vladajuæim savetom i Ujedinjenim Nacijama na pronalaženju odgovarajuæe uloge za svetsku organizaciju posle prenosa vlasti, mada to pitanje još uvek nije u potpunosti razrešeno.

XS
SM
MD
LG