Linkovi

Pobjeda socijalista u Španiji - 2004-03-15


Na osnovu prebrojanih 99,9 odsto glasova, prema podacima izborne komisije socijalisti su osvojili 164 od 350 mjesta u španskom parlamentu. Konzervativna, do danas vladajuæa, Narodna stranka osvojila je 148 mjesta.

Katalonska stranka "Konverhencija i union" (CIU) osvojila je 11, Katalonska republikanska ljevica osam, Partija nacionalista Baskije sedam, Ujedinjena ljevica pet, Koalicija sa Kanarskih ostrva èetiri mjesta, dok je ostatak pripao manjim regionalnim stranakama.

Na izbore je izašlo rekordnih 77,4 odsto registrovanih glasaèa.

Mandatar nove vlade i generalni sekretar socijalista, Hose Luis Rodriges Sapatero, najavio je mirnu tranziciju, saradnju stranaka i jedinstvo u borbi protiv terorizma. Sapatero se pristalicama obratio ispred sjedišta stranke u društvu nekadšnjeg premijera Felipea Gonsalesa. Sapatero se protivio odluci vlade da podrži amerièki rat protiv Iraka.

Kandidat Narodne stranke Marijano Rahoj priznao je poraz na izborima, èestitao politièkim protivnicima i poruèio da æe njegova partija iz opozicije nastaviti da brani nacionalne interese.

Rahoj je naveo da Narodna stranka odlazi sa vlasti "èistih ruku i èistih raèuna". Pored Rahoja je stajao, vidno razoèaran, dosadašnji predsjednik vlade Hose Marija Asnar.

Sva predizborna istraživanja javnog mnenja davala su prednost “narodnjacima” Hozea Marije Asnara i postavljalo se samo pitanje da li æe vladajuæa stranka osvojiti apsolutnu veæinu.

Meðutim, glasaèi su – kako se navodi u medijskim izvještajima – na dan izbora izrazili negodovanje zbog vladine podrške amerièkoj invaziji na Irak, koja je, po njihovom mišljenju isprovocirala teroristièke napade u Madridu. U tim napadima, za koje je odgovornost preuzela teroristièka mreža Al Kaida, poginulo je 200, a ranjeno više od 1.500 ljudi.

Vlada je najprije pokušala da odgovornost za eksplozije u Madridu pripiše baskijskoj separatistièkoj organizaciji ETA, ali je policija u subotu uveèe pronašla video-kasetu sa porukom navodnog predstavnika Al Kaide - da je napad delo te organizacije, i da je to èin odmazde za špansko uèešæe u ratu protiv Iraka. Prošle noæi, hiljade ljudi demonstriralo je na ulicama Madrida i drugih španskih gradova, zahtevajuæi od vlade da kaže istinu.

XS
SM
MD
LG