Linkovi

Povodom godišnjice rata u Iraku - 2004-03-14


U petak se navršava godišnjica poèetka rata u Iraku, i Bušova administracija je obeležava jednonedeljnim dogaðajima, govorima važnih amerièkih funkcionera, i intervjuima amerièkim televizijskim mrežama. Kako saradnica Glasa Amerike, Pola Vulfson, izveštava, tri najviša Bušova savetnika o Iraku danas su se pojavila na amerièkoj televiziji. Svo troje ja naglasilo da je danas svet mnogo bezbedniji za život, posle pada režima Sadama Huseina. U intervjuu programu Upoznajte štampu amerièke televizijske mreže N B C savetnica Bele kuæe za nacionalnu bezbednost, Kondoliza Rajs, rekla je da Irak pod vlašæu Sadama Huseina, predstavljao veæu pretnju od Severne Koreje .

” I dan danas verujem da se radilo o ozbiljnoj pretnji. To nije moglo da potraje i sada smo bezbedniji jer današnji Irak ne predstavlja državu koja poseduje oružje za masovno uništenje“.

Nešto kasnije, u intervjuu amerièkoj televizijskoj mreži A B C - Ove nedelje, amerièki državni sekretar, Kolin Pauel, branio je podatke iskorišæene za opravdanje invazije na Irak. Snažno je demantovao da je Bušova administracija preuvelièala pretnju koju predstavlja Irak, i pored toga što nikada nisu pronaðena oružja za masovno uništenje .

” Možda neæemo pronaæi skladišta oružja. Možda više ne postoje. Ali niko ne sme da navede da smo na neki naèin to znali. Podatke koje smo posedovali podneli smo Ujedinjenim nacijama, i celom svetu. Ništa nije bilo izmišljeno, ” ukazao je sekretar Pauel, i naglasio važnost napretka postignutog u prethodnoj godini, i koraka koje zemlja preduzima ka demokratiji, uz prenos iraèkog suvereniteta, koje treba da se obavi krajem juna. ... U intervjuu amerièkoj televizijskoj mreži C B S - u programu Suoèavanje sa nacijom - amerièki sekretar za odbranu, Donald Ramsfeld, naglasio je da je Irak preduzeo odgovarajuæe korake, i dodao da se sve veæi broj Iraèana prikljuèuje novim iraèkim snagama bezbednosti :

” Postižemo odlièan napredak u vezi sa iraèkim snagama bezbednosti. Više od dve stotine hiljada Iraèana je obuèeno, opremljeno, razmešteno i pruža veæ bezbednost. Veæi broj pripadnika iraèkih snaga bezbednosti strada u poreðenju sa koalicionim snagama” .

Predsednik Buš æe lièno oznaèiti prvu godišnjicu invazije na Irak - govorom koji æe u èetvrtak održati u bazi Fort Kembel, u Kentakiju. U petk, predsednik Buš æe posetiti ranjene vojnike u jednoj od vojnih bolnica, i obratiæe se ambasadorima zemalja koje su doprinele vojnike koaliciji, na èijem su èelu Sjedinjene Države, a koje su preduzele vojne akcije u Iraku i Avganistanu.

XS
SM
MD
LG