Linkovi

Vašington zabrinut  zbog Irana - 2004-03-14


Govoreæi u emisiji amerižke televizijske mreže FOKS, sekretar Pauel je rekao da Sjedinjene Države nisu jedina zemlja koja je zabrinuta.

«Zabrinuti smo zbog Irana i postigli smo dobar dogovor o meðunarodnom pritisku -- Meðunarodna Agencija za atomsku energiju, u saradnji sa našim kolegama iz Evropske unije kao i sa Rusima, » rekao je Pauel i komentarisao juèerašnju rezoluciju koju je usvojila Meðunarodna agencija za atomsku energiju, u kojoj se osuðuje Iran zbog skrivanja aktivnosti za koje se veruje da su povezane sa proizvodnjom nuklearnog oružja. Rezolucijom se pozdravlja namera Teherana da dozvoli inspekcije, ali takoðe osuðuje nedavna otkriæa kljuènih elemenata nuklearne tehnologije koju Iran ranije nije pominjao. U odgovoru na rezoluciju, Iran je na neodreðeno vreme odložio inspekcije, istièuæi da æe buduæa saradnja biti preispitana. Iran insistira na tome da su njegove nuklearne aktivnosti usmerene na proizvodnju struje, dok Sjedinjene Države sumnjièe Iran da proizvodi nuklearno oružje. Sekretar Kolin Pauel je upozorio da æe Meðunarodna agencija obnoviti iranski sluèaj kako bi videla šta može da se uèini do sastanka u junu.

« Ukoliko Meðunarodna agencija utvrdi da su iranske akcije nezadovoljavajuæe, postoji moguænost da zatraži reakciju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Ne želim unapred da govorim o tome kakva bi to reakcija bila, ali Iranci treba da shvate da meðunarodna zajednica neæe mirno posmatrati nastavak poteza ka izgradnji nuklearnog oružja, «. Šef Meðunarodne agencije za atomsku energiju Mohamed El Baradei sutra treba da posati Vašington kako bi razgovarao sa amerièkim zvaniènicima o najnovijem razvoju dogaðaja.

XS
SM
MD
LG