Linkovi

Pauel o teroristièkim napadima  u Španiji - 2004-03-14


Amerièki državni sekretar, Kolin Pauel, izrazio je uverenje da prošlo - nedeljni teroristièki napadi u Španiji, èak i ako se dokaže da ih je zivršila al - Kaida, neæe umanjiti podršku Španije nastojanjima kaolicionih snaga u Iraku, koje predvode Sjedinjene Države, ili borbi sa terorizmom. U intervjuima amerièkim televizijskim mrežama, sekretar Pauel je rekao da je prerano nekoga optužiti za eksplozije u kojima je 200 lica ubijeno.

Mada su španski komentatori naveli da bi eksplozije mogle da uzrokuju protivljenje Narodnoj stranci, premijera Hozea Marije Aznara, koji uskoro napušta položaj, i umanje podršku politici Bušove administracije, amerièki državni sekretar, Kolin Pauel, izrazio je uverenje da neæe doæi do umanjenja podrške kako u Španiji tako i širom Evrope, borbi protiv terorizma, koju predvode Sjedinjene Države. ... U današnjim televizijskim intervjuima, sekretar Pauel je naveo da smrtonosni napazi na vozove, bez obzira da li ih je izvršila al - Kaida, baskijska separatistièka organizacija ETA, ili neko treæi, samo još više potvrðuju da niko nije imun na terorizam, i da se moraju udvostruèiti svaèiji napori u borbi protiv terorizma. ... U intervjuu amerièkim televizijskim mrežama, sekretar Pauel je izneo da su stotine hiljade Španaca izašle na ulice Madrida, i širom zemlje, posle napada izvršenih u prošli èetvrtak, da bi odluèno pokazale rešenost, koja ne ukazuje da se ograðuju od terorizma :

” Ne verujem da je dokazano da æe to navesti Španiju da napusti borbu protiv terorizma, ili nastojanja da saraðuje sa Sjedinjenim Državama. Èak i opoziciona partija koja je uputila izazov Narodnoj stranci, zna da sa nalozima Ujedinjenih nacija, treba da održe snage u Iraku. Nadam se da se ništa neæe promeniti u stavu Španije ka borbi protiv terorizma, ili nastojanima u Iraku, ” rekao je sekretar Pauel, i dodao da se Španija nalazi na pravoj strani kada se radi o borbi protiv terorizma i Iraka. Takoðe je izrazio nadu da æe Španci nastaviti da se kreæu u tom smeru i tako i glasaju. ... Dodao je da amerièke službe za zaštitu zemlje održavaju veze sa Španijom, oko napada na vozove, ali je ukazao da nije svestan da je zatražena amerièka pomoæ. Kako je rekao, španske vlasti veoma dobro sprovode istragu, jer su veæ brojne godine suoèene sa napadima ETE, koja se, kako je naglasio, nalazi na amerièkom spisku stranih teroristièkih organizacija.

XS
SM
MD
LG