Linkovi

Predsednièki izbori u Rusiji - 2004-03-14


Prema preliminarnim rezultatima sa predsednièkih izbora u Rusiji, sadašnji predsednik, Vladimir Putin, osvojio je ogromnu prednost, dok se podrška opozicionim kandidatima, osim jednog, izražava samo jednim brojem.

Šef ruske Centralne izborne komisije, Aleksandar Vešnjakov, rekao je da ruski predsednik, Vladimir Putin, uživa snažnu podršku, i da je osvojio šezdeset i šest odsto glasova, dok pet suparnika zaostaje daleko za njim što se i oèekivalo.

Vešnjakov je dodao da su prvi podaci zasnovani na preliminiranom prebrojavanju glasova na ruskom Dalekom istoku, Sibiru, i delovima Urala. Sat posle zatvaranja devedeset i pet hiljada biraèkih mesta, u sedištu izborne komisije, Vešnjakov je obavestio novinare o rezultatima.

Ranije, izborni funkcioneri su saopštili da je više od pedeset posto biraèa glasalo širom zemlje, tako da su važeæi rezultati izbora.

Sve u svemu, glasanje je trajalo skoro dvadeset i dva sata, obuhvativši jedanaest vremenskih zona, pre nego što se sinoæ završilo. Nije izvešteno o nekom ozbiljnom incidentu ili kršenju prava. Prebrojavanje glasova se nastavlja, i rezultati treba svakog trenutka da budu poznati.

U meðuvremenu, izbio je veliki požar koji je zahvatio zgradu Manježa, koja se nalazi na oko 50 metara od zidina Kremlja.

U plamenu je cela zgrada izložbenog kompleksa Manjež, spomenik ruske arhitekture iz 19. veka. Plamen požara izdiže se iznad zidina Kremlja. Saobraæaj u Mahovoj ulici gde se nalazi zgrada je obustavljen.

Gotovo 30 vatrogasnih ekipa se bori sa vatrenom stihijom koja se i dalje širi. Za sada se ne zna šta je prouzrokovalo požar.

XS
SM
MD
LG